PAYLAŞ

Kereviz Dolması

Bu makale 927 kişi tarafından görüntülenmiştir.

 

KEREVİZ DOLMASI

Kış aylarında yetişen kereviz kolay sindirilen bir sebzedir. Geçtiğimiz yıl sizlerle kereviz oturtması yemeğini paylaşmıştık. Hastalarımızdan aldığımız geri dönüşlerden bu yemeğin çok beğenildiğini ve kerevizi sevmeyenlerin bile bu yemeği beğenerek yediklerini öğreniyoruz. Bu kez kerevizi dolma şeklinde yapmayı denedik ve farklı bir lezzet elde ettik. Ailem için yaptığım kereviz dolmasının tarifini sizlerle de paylaşıyorum.

 

MALZEMELER

- 3 adet büyük boy kereviz

- 500 gr kuzu kuşbaşı et

- 1 adet orta boy kuru soğan

- 3-4 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı

- 1 yemek kaşığı kuş üzümü

- 1 çay bardağı orta-iri dövülmüş ceviz

- 3 tepeleme yemek kaşığı tereyağı (100 gr)

- Zeytinyağı

- 3-4 kepçe et suyu

- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu

- 1 tatlı kaşığı kuru kekik

- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

- ½ tatlı kaşığı kuru nane

- 1 tatlı kaşığı karabiber

 

YAPILIŞI

- Eti bir tencerede üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su koyarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama suyunu atmayın yemekte kullanacağız.

- Kerevizleri soyup yıkayın. Köklerin ve saplarının çıktığı kısmı fırın kabında devrilmeden düz duracak şekilde kesin. Dış kısmında çıkıntı yapan bölümlerini de traşlayarak düzeltin.

- Soyduğunuz ve dış kısmını düzelttiğiniz kerevizleri sap ve köklerinin çıktığı bölümler ayrı parçalarda kalacak şekilde ortalarından ikiye bölün. İkiye böldüğünüz kerevizleri içlerini oyup fırın kabına yerleştirinceye kadar limonlu suda bekletin. Aksi takdirde kararabilirler.

- Kerevizlerin içini çanak şeklinde kereviz duvarları 1,5 - 2 cm kalacak şekilde oyun. Yanlışlıkta dibini delerseniz içinden çıkardığınız parçalar ile yama yapabilirsiniz. Oyulan kerevizleri tekrar limonlu suyun içine koyun. Limonlu su içlerini de doldursun.

 

- Kerevizlerin şeklini düzeltirken ve içlerini oyarken çıkan parçaları atmayın. Sebze çorbası için kullanabilirsiniz. Hemen kullanmayacaksanız bir buzdolabı poşetine koyup, pişirinceye kadar derin dondurucuda bekletin.

 

- İçlerini oyduğunuz kerevizleri bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine ve dış çevresine zeytinyağı gezdirin. Zeytinyağını bir fırça yardımı ile de sürebilirsiniz. Fırça ile iyice yedirerek bolca her tarafına sürün. Üzerlerine birer tutam tuz serpiştirin. Önceden 200 derede ısıttığınız fırında hafif kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirin.

- Soğanı ayıklayıp yıkayın. Dörde bölüp salata soğanı şeklinde doğrayın.

- Sarımsakları ince kıyın.

 

- Kuş üzümü üzerine sıcak su koyarak 10 dakika kadar sıcak suda bekletin. 10 dakika sonra süzün. Soğuk su ile yıkayıp süzgeçte bekletin.

- Dolmalık fıstıkları küçük bir sos tenceresinde 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak hafif renkleri değişinceye kadar kavurun.

 

- Pişen etleri sudan çıkartın. Elinizde fındık büyüklüğünde parçalayın.

- Tereyağının yarısını bir tencerede eritin. Soğanları ekleyin. Orta ateşte yumuşayıncaya kadar çevirerek pişirin. Yanmamasına dikkat edin.

 

- Etlerin pişen soğana ilave ederek 2-3 dakika soğanla beraber çevirin.

- Tencerenin altını kısın. Sırasıyla ceviz içi, sarımsak, dolmalık fıstık, kuş üzümü, kekik, nane, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzunu da ekleyerek iyice karıştırın.

 

- Kalan tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyinceye kadar karıştırın. Tencerenin altını kapatın.

- Fırında pişen kerevizleri bir fırın kabına aktarın.

 

- Kerevizlerin içine hazırladığınız dolma içini hafifçe bastırarak doldurun. Üstlerini kubbe şeklinde taşırın.

 

- 3-4 kepçe et suyunu içlerini doldurduğunuz kerevizlerin üzerine, etleri dağıtmadan azar azar dökün. Kerevizlerin içinden süzülen et suyu fırın kabının içini 1 parmak kadar doldursun. Daha önceden 200 derede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin. Her 5 dakikada bir fırın tepsisinin içindeki et suyunu 1 kaşık yardımı ile kereviz dolmalarının üzerine gezdirin. Aksi takdirde etlerin üzeri kuruyabilir.

 

- Kalan et suyunu çorba ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Hemen kullanmayacaksanız yemeklik miktarlara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda bekletin.

- Pişen kereviz dolmasını nane veya maydanoz yaprakları ile servis edebilirsiniz.

 

Afiyet olsun.

16 Ocak 2020

 

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

 

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.