PAYLAŞ

Kış Çorbası

Bu makale 22244 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.

KIŞ ÇORBASI

Gıda intoleransı sorunu olan ve bu sebeple bakliyatları ve tahılları kısıtladığımız bazı hastalarımız “Kışın çorba içemeyecek miyiz?” sorusunu sıklıkla bize soruyorlar. Ülkemizde yemeğe çorba ile başlamak yaygın bir alışkanlık. Soğuk kış aylarında özellikle akşam yemeğinde, dumanı tüten, doyurucu, sıcak bir çorbanın yanında bir de salata olursa bu menü bir öğün yerine bile geçebilmektedir. Çorba denilince hemen mercimek çorbası, yayla çorbası, ezogelin çorbası gibi bakliyat ve tahıllar ile yapılan veya un ile kıvamı artırılan çorbalar akla geliyor. Halbuki bu malzemeleri kullanmadan da lezzetli ve doyurucu çorbalar yapılabilmektedir. Bu yazımızda kendi ailem için kış aylarında sıklıkla yaptığım ve severek yediğimiz bir kış çorbası tarifini sizlerle paylaşacağım. 

 

MALZEMELER

-1 orta boy kereviz (tercihan yeşil yapraklı alın)

- Karnabahar (kereviz boyutlarında)

- Brokoli (kereviz boyutlarında)

- 2 orta boy soğan

- 1 büyük havuç

- 150 gram ıspanak yaprağı

- 50-60 gram kereviz yaprağı

- 3 kepçe kemik veya et suyu

- 200 gram tereyağı

- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

- 1-2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı olarak acı veya tatlı olabilir)

- 1 tatlı kaşığı toz karabiber

- Kaya tuzu (yetecek kadar)

 

YAPILIŞI

- Kereviz, karnabahar ve brokoliyi ayıklayıp, yıkayın. Ceviz büyüklüğünde doğrayın.

- Doğranan sebzeleri orta boy bir tencereye koyun. İçine 3 kepçe kemik suyu veya et suyu ekleyin. Sebzelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyip haşlayın. 

- Soğanları dörde bölüp, ince salata soğanı şeklinde doğrayın

- Havucu rendenin ince kısmı ile rendeleyin 

- 50 gram kereviz yaprağını ayırıp yıkayın, ince ince doğrayın

- Ispanak yapraklarını yıkayıp, ince ince doğrayın

- Ayrı bir tencerede 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek önce soğanları hafif pembeleşinceye kadar çevirin. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca havucu ekleyip, havuçlar yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Daha sonra kereviz yaprağını ekleyin. Kereviz yaprağı yumuşayınca (çok pişmesin, hafif yeşil kalsın) ıspanak yaprağını ekleyip tencerenin altını kapatın. Altını kapattığınız tenceredeki malzemeyi 1-2 dakika kadar karıştırmaya devam edin ki iyice harmanlansın. Lezzetleri birbirine geçsin.

- Diğer tencerede pişen sebzeler yumuşamaya başlayınca bir blender yardımıyla çorba kıvamında sulu bir püre haline getirin. Sebzeler çok uzun süre pişmesin. Yumuşamaya başlaması ve blender tarafından parçalanacak hale gelmesi yeterlidir. Tereyağını koyun, kaynatmaya devam edin. Tereyağı eriyince kavurduğunuz diğer malzemeleri de çorbanın içine karıştırın. Kırmızı pul biber, karabiber ve tuzunu da ekleyerek 1-2 taşım kaynatın. Sağlıklı ve besleyici kış çorbanız hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.

10.Şubat.2019

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.