Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
İyi ve yeterli bir sindirim için midenin asit salgısının çok önemli olduğunu daha önce ”Mide ve Bağırsak Hastalıkları” yazımda belirtmiştim. İlerleyen yaşla birlikte ve gastriti olan kişilerde mide asit salgısı azalır. Asit ile temas etmeyen yiyeceklerin hazmı ve emilimi bozulur. Hazımsızlık ve gazlanma şikayetleri ortaya çıkabilir. Ev yapımı sirke kendisi zayıf asit olmasına rağmen metabolizmadaki etkisi alkali yapıcıdır. Bu özelliğinden dolayı doku asidozunu giderir. Yemeklerle beraber tüketildiğinde ise mide asit eksikliğine bağlı olan hazımsızlık şikayetlerini azaltır. Sirkeyi sade olarak içmek her zaman kolay değildir. Aşağıda sirke içimini keyifli hale getirecek ve yemek esnasında daha rahat tüketilmesini sağlayacak bir içecek tarifi veriyorum. Kişilerin ağız tadı ve alışkanlıklarına uygun farklı karışımlar yaparak içecek çeşitlerini arttırmak da mümkündür.
MALZEMELER
- Domates sosu (tarifini daha önce vermiştim)
- Ev yapımı sirke (tarifini daha önce vermiştim)
- Karabiber
- Kaya tuzu
- Arzuya göre limon suyu
YAPILIŞI
Verilen ölçü 1 bardak içindir. Kişi sayısına göre miktarlar artırılabilir.
1 su bardağının ¾ üne kadar domates sosu koyun. Bardağın geri kalanını sirke ile tamamlayın. İstenildiği kadar karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Ekşi tat daha çok hoşunuza gidiyorsa taze sıkılmış limon suyu da ekleyebilirsiniz. Hazırlanan içecek koyu kıvamlı olursa su ile sulandırın. Maden suyu kullanmayın.
Afiyet olsun.
28 .Eylül.2015
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.