Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Turşu tüm sebzelerinin kış mevsiminde bozulmadan tüketilebilmesini sağlayan geleneksel bir saklama yöntemidir. Lif oranının fazla olması ve ayrıca içerdiği antioksidanlar nedeniyle pancar turşusu ayrı bir değer kazanmaktadır.
Bu yazıyla ilişkili olarak "Fermente Sebzelerin Sağlığımız İçin Önemi" yazımı da okumanızı öneririm. İlgili yazıya makaleler bölümümüzden ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER:
- Pancar 3-4 kg (miktarlar 5 lt’lik kavanoza göre verilmiştir)
- 25-30 diş sarımsak
- 3-4 havuç (isteğe bağlı)
- 3 yemek kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı limon tuzu
- 2 su bardağı sirke (evde yapılmış doğal)
- Yeteri kadar su
- 5 litrelik kavanoz
Not: Sirke ve salamura suyu ölçüleri kavanozlara yerleştirilme sıklığı ve aralarda kalan boşluklara göre değişebilir. Sirke Kavanozun 1/3 ünü geçmeyecek, salamura suyu kavanozun kalan kısmını dolduracak şekilde ayarlanacak.
YAPILIŞI
- Pancarları ayıklayın, kabuklarını soyun, yıkadıktan sonra dilim dilim doğrayın.
- Geniş bir tencerede üzerini geçecek şekilde su koyarak kısık ateşte pancarlar sert kalacak, yumuşamayacak şekilde pişirin. Genellikle bir taşım kaynatmak yeterli olur.
- Sarımsakları ayıklayın.
- Havuçları soyarak halka halka dilimleyin.
- Pişen pancarları suyunun içinden bir kevgir ile çıkartarak kavanoza aktarın.
- Pancarları aktarırken aralarına sarımsakları ve havuçları katmanlar halinde ekleyin.
- Tencerede kalan pancar suyunu bir su bardağı ile ölçün. Kaç bardak su çıkmışsa üstünü 10 bardağa tamamlayacak şekilde su ilave edin. Örneğin 7 bardak pancar suyu ölçtüyseniz 3 bardak daha su ekleyerek 10 bardak suya tamamlayın.
- Salamura suyunu hazırlamak için bu 10 bardak pancar suyunun içine tuzu ve şekeri ekleyerek bir taşım kaynatın. (Turşu oluşumu sırasında probiyotik bakteriler şekeri fermente ederek sirkeleşmeyi ve turşu oluşumunu sağlarlar. Turşu olgunlaştıktan sonra artık içinde şeker kalmaz.)
- Soğuması için bekletin.
- Pancarları yerleştirdiğiniz kavanoza sirkeyi ve limon tuzunu koyun. Sirke seviyesi kavanozun 1/3 ünü geçmesin.
- En son salamura suyunu ekleyin.
- Turşunun kapağını kapattıktan sonra ışık almayan bir yerde 2-3 hafta bekletin.
Afiyet olsun.
27.Aralık.2015
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.