KİŞİSEL SAĞLIK TARAMASI
Check up veya diğer adıyla "kişisel sağlık taraması" bireylerin sağlık durumlarının değerlendirilmesi ve henüz belirti vermemiş olan olası bir hastalığın erken tanısı amacıyla yapılan genel muayene ve kapsamlı bir tarama çalışmasıdır. Check up yaptırmak ancak hastalandığımızda aklımıza gelir fakat check-up’ın asıl amacı, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak, kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Hiç şikayeti olmasa da her insan belirli periyodlarla, genel sağlık kontrolünden geçmelidir. "Hiçbir şikayetim yok, bana bir şey olmaz" düşüncesi bazen yanıltıcı olabilir. Hiç belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda erken dönem tanının ve düzenli tedavinin önemi büyüktür. Tüm dünyada ölüm nedeni olan hastalıkların başında myokard infarktüsü (kalp krizi) gelmektedir. Hipertansiyon, diabet, insülin direnci, metabolik sendrom ve hiperkolesterolemisi olan ve sigara kullanan obez insanların sağlık durumlarını yakından takip ettirmesi ve gerekli önlemleri alması da yaşamsal öneme sahiptir. Check up yaptırmak kişinin kendine ve sağlığına yapacağı en büyük yatırımdır.
Yapılacak check-up’ın kişiye özgün olmasının yanı sıra, yeterince kapsamlı ancak aynı zamanda verimli ve en kısa bir şekilde yapılması önemlidir. Bir başka deyişle kişinin bireysel özellikleri gözetilmeksizin kalıplaşmış, standart, ya da rutin laboratuvar analizlerine dayanılarak gidilecek bir check-up uygulaması, kişilere gereksiz maliyet yaratmaktan öteye gidemez. Standart bir check-up'da olması gereken testler; kan sayımı, organ fonksiyonlarını değerlendiren kan testleri (karaciğer, böbrek vb.), mineraller, kolesterol ve lipid düzeyleri, tiroid hormonları ve antikorları, kan şekeri, HbA1C, açlık insülini, vitamin D3, vitamin B12, tam idrar analizi, dışkıda kan aranması ve elektrokardiyografidir.
Kemik dansitometresi, mamografi , X-ray, tomografi ve diğer radyolojik tetkikler, kişinin gereksiz yüksek doz radyasyona maruz kalmaması için rutin check-up içinde bulunmaz. Bunlar doktor tarafından gerek görüldüğünde yalnızca şüpheli durumlarda klinik tablonun kesin teşhisi için yapılır. Ultrason radyasyon riski taşımaz ama tarama amaçlı kullanımı her zaman pratik değildir. Hastanın durumuna göre hangi hastalık için gerek duyulursa o bölgenin tetkiki yapılır. Örneğin mide, bağırsaklar, dalak, safra kesesi, pankreas gibi organlar için üst abdomen (sindirim sistemi) incelemesi, meme dokusu için meme ultrasonografisi, rahim, yumurtalıklar, mesane, prostat, idrar yolları için alt abdoman (pelvik ultrasonografi), tiroid hastalıkları için de tiroid ultrasonu yapılması daha akılcı bir yoldur.
Standart check-up programımızda aşağıdaki işlemler yapılır;
- Kapsamlı sağlık bilgilerinizin alındığı genel dahiliye muayenesi
- Elektrokardiyografi tetkiki ve değerlendirilmesi
- Laboratuvar tetkikleri için kan alınması. (Kliniğimizde kan numunesi alınırken vacutainer kullanıldığı için işlem ağrısızdır)
- Bioempedans vücut analiz cihazı ile ölçüm yapılması, sonucun yorumlanması ve hastanın bilgilendirilmesi. (Vücut kas ve yağ oranının hesaplanması ve özellikle iç organlar civarındaki yağ dağılımının saptanması ile metabolizmanın durumu, insülin direnci, şeker hastalığı, koroner arter hastalığı, inme riskinin araştırılması.)
- Eğer hastanın sağlık durumu ileri radyolojik veya genetik tetkiklere gereksinim gösterirse anlaşmalı laboratuvardan ilgili tetkiklerin istenmesi
- Tıbbi süreç ve sonuçların değerlendirilmesi,
- Check up raporunun düzenlenmesi ve sonuçlandırılması,
Standard check-up programında yapılan laboratuar testleri şunlardır;
- Tam Kan Analizi (18 parametre)
- Sedimentasyon
- Karaciğer Fonksiyon Testleri
- Böbrek Fonksiyon Testleri
- Kan Şekeri
- HbA1C
- Açlık İnsülini
- Kan yağları (Total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve Trigliserid)
- Mineraller (kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve demir bağlama kapasitesi, selenyum, çinko, iyot)
- Kan proteinleri
- Bilirubin paneli
- Tiroid hormonları ve antikorları (TSH, ST4, ST3, Anti-TPO, AntiTG, Tyroglobülin)
- Gut hastalığı taraması
- Enfeksiyon ve romatizma belirleyicileri
- D vitamini (25-OH-D3)
- PTH (parathormon)
- B12 vitamini
- Folat
- Homosistein
- Hs- CRP (hassas CRP)
- Tam idrar tetkiki
- Erkeklerde total testosteron, serbest testosteron ve estradiol (E2)
- Kadınlarda FSH, LH, estradiol, progesteron
- Prolaktin
- Kortizol
- Ferritin
- Spot idrarda iyot tayini
- Gerekli vakalarda iyot yükleme testi
- Gerekli olan vakalarda (gastrin, ANA, RF, gaitada gizli kan, çölyak tanı paneli, çölyak genetik tarama testi, MTHFR gen mutasyon analizi)
Kan parametrelerindeki değişim ne ifade eder?
Kan hücreleri birçok nedenden dolayı artar ya da azalabilir. Kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) dağılım ve büyüklükleri, iltihap hücrelerinin (lökositler) tipleri, pıhtılaşma hücrelerinin (trombosit veya plateletler) dağılımları hekime birçok kan hastalığı hakkında bilgi verir. Vücudun herhangi bir yerinde hücresel yıkım artmış olabilir. Bu durumda yıkıma uğrayan hücrelerin içerikleri kana karışır ve normalin üzerinde bir seviyede bulunur. Elde edilen sonuç bu tip hücrelerin bulunduğu organda ya da hücrelerin fonksiyonlarında bir problem olduğu hakkında uyarıdır. Vücudumuzda normal şartlarda bulunmaması gereken bir madde yüksek bulunabilir. Böyle bir sonuç iyi veya kötü huylu kanserler, bazı sistemik hastalıklar, genetik kaynaklı bazı hastalıklar ve benzeri durumlara işaret eder. Vücudumuzda normal olarak bulunmasi gereken bir madde azalmış ya da artmış olabilir. Bu durum birçok sebepten dolayı olabilir. Örneğin kanda demir eksikliği saptanması bu maddenin yetersiz alımından olabileceği gibi demirin emilim bozukluğu veya taşınmasındaki sorundan da kaynaklanabilir. Bunlar normal olmasına rağmen yine de demir eksikliği varsa gizli bir kanama sebebi ile demir kaybı da akla gelebilir. Yukarıda belirttiğimiz özelliklerden de anlaşılacağı gibi tanıyı koyduran, laboratuar testinin sonucu değildir. Elde edilen tahlil sonuçlarını kişinin bulgularına göre yorumlamak ve sonuca ulaşmak hekimlik sanatını gerektirir.
Size uygulanacak check-up’a aşağıda verdiğimiz bilgiler doğrultusunda hazırlıklı gelmeniz, işlemlerinizin daha kısa sürede tamamlanmasını ve daha güvenilir sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
- Randevu günü hiçbir şey yemeden ve içmeden sabah aç karnına geliniz (8-12 saatlik bir açlık yeterlidir). Sigara içmeyiniz.
- Son 6 ay içinde yapılmış test ve tetkik sonuçlarınız varsa lütfen yanınızda getiriniz.
- Kullanmakta olduğunuz ilaçların adlarını ve dozajlarını beraberinizde getiriniz.
- Check-up‘a gelmeden 48 saat önce, doktorunuz tarafından mutlaka alınması gerekli görülenler dışında, vitamin ve besin takviyesi türünden ilaçları almayı kesiniz.
- Check-up’tan bir gün önce gaz yapıcı şeyler çiğ sebze, baklagiller, meyve, sütlü gıdalar, gazlı ve kolalı içecekler vb. tüketmeyiniz, alkollü içecek içmeyiniz.
- Rahat bir kıyafetle geliniz. Check-up sırasında bioempedans vücut analizi yapılacağı için kolay çıkarılabilecek kıyafetler ve ayakkabı giymeniz ve üzerinizde metal aksesuarlar olmaması tetkik işlemini kolaylaştırmaktadır.
- Hamileyseniz veya hamilelik ihtimali varsa işlemlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
- Kadınlar için check-up'ın mensturasyon (adet) günlerine rastlamaması tavsiye olunur.
Kliniğimiz 40 yaş altı kadın/erkek, 40 yaş üstü kadın/erkek standart ve genişletilmiş check up paketleri ile hizmetinizdedir. Sorularınız ve ücretsiz danışma için lütfen arayınız.
16.Ağustos.2015