Eksikliği sık görülen besin öğeleri
Sağlıklı ve dengeli beslendiğinizi düşünüyorsunuz ve vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerde eksiklik olabileceğini aklınıza bile getirmiyorsunuz... Yanılıyor olabilirsiniz! Yapılan çalışmalarda sağlıklı olan ve dengeli beslendiği bilinen bir grup insanda bazı makro ve mikro besin öğelerinin yine de eksik olabileceği saptanmıştır. Yaşınız ve sindirim sisteminizle ilgili bazı hastalıklar gıdalardaki besin unsurlarından faydalanmanıza engel olabilmektedir. Ne kadar sağlıklı ve dengeli besleniyor olsanız bile yediğiniz gıdaların nerede ve nasıl üretildiği bile içindeki besin unsurlarını etkilemektedir. Bitkilerin yetiştirildiği toprağın kalitesinden tutun da gıdaların depolanma şartları, süresi ve içine karıştırılan koruyucu v.s gibi kimyasallar da gıdalardaki temel besin öğelerini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Seralarda, doğal olmayan yöntemlerle yetiştirilen ve besin öğeleri açısından eksik olan gıdalarla beslendiğimiz müddetçe, istediğimiz kadar fazla yiyelim yine de açlıktan kıvranıyoruz demektir. Laboratuvar testleri yediğimiz meyve, sebze, hububat, yumurta ve hatta süt ve etin bile bundan birkaç nesil öncesiyle kıyaslanamayacak denli fakirleştiğini gösteriyor. Yiyoruz ama beslenmiyoruz. Bedenimizin ihtiyacı olan maddeler eksik kalıyor. En çok da minerallerin eksikliğini yaşıyoruz. Üzücü olan taraf ise hayati fonksiyonlarımız için gerekli olan bu maddelerle ilgili eksiklikleri önceden saptamak çoğunlukla mümkün değildir. Eksiklik ağır bir seviyeye ulaşana kadar genellikle semptom vermez. Uzun süreli devam eden mineral eksikliklerine bağlı olarak vücutta bir takım şikayetler kendini gösterdikçe hastaya bütüncül olarak bakma alışkanlığını yitirmiş olan modern tıp anlayışı bu belirtileri yeni bir “sendrom” veya “hastalık” olarak etiketlemekte ve belirtileri baskılayan ilaçları reçete ederek tedavi etmeye çalışmaktadır. Bu tedavi yöntemiyle ne iyileşebilmek ne de içine girilen kısır döngüden kurtulabilmek mümkün oluyor. Bu aşamadan sonra maalesef artık kronik bir hasta olarak uzun süreli ilaç müdavimi olmaya adaysınız.
Karmaşık görünen birçok sağlık sorununun basit bir vitamin veya mineral takviyesiyle ortadan kaldırılabilme ihtimali size inanılmaz geliyor olabilir, ancak en karmaşık gibi görünen sorunun çözümü çoğu zaman en basit olan çözümdür. Bu yazımızda eksikliğiyle sık olarak karşılaştığımız ve vücutta hassas bir denge içinde işlevlerini yerine getiren bazı besin öğelerini ele alacağız.
- D VİTAMİNİ (tıklayınız)
- K2 VİTAMİNİ (tıklayınız)
- MAGNEZYUM (tıklayınız)
- B12 VİTAMİNİ (tıklayınız)
- DEMİR (tıklayınız)
- KALSİYUM (tıklayınız)
- SELENYUM (tıklayınız)
- İYOT (tıklayınız)
- C VİTAMİNİ (tıklayınız)
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.