PAYLAŞ

Browni

Bu makale 10746 kişi tarafından görüntülenmiştir.

 BROWNİ

Sizinle paylaşacağımız bu tarif değerli Yasemin Hanım’a ait. Yasemin Hanım’ın sevimli ikizlerinin tedavisi 1 yıldan beri Dr.Tayfun Balım tarafından devam ettiriliyor. Tedavinin gereği olarak ikizlere unu ve şekeri kısıtlayınca yaratıcılığını kullanan Yasemin Hanım serbest olan malzemelerden çocukları için sağlıklı besinler üretmeye başladı.

Kronik hastalıkların tedavisinde kişiye özel beslenme planlamasının olmazsa olmaz bir unsur olduğunu her vesileyle söylemekteyiz. Hastanın durumuna göre bazen sevilerek tüketilen besin unsurlarının da kısıtlanması gerekebilmektedir. Özellikle çocuk hastalarımızın beslenme kurallarına uyum sağlayabilmeleri yetişkin hastalarımız kadar kolay olmuyor. Okul çağındaki çocuk hastalarımız arkadaşlarının yediği kek ve diğer unlu gıdaları gördüğünde kendilerinin neden yiyemediği konusunda anne ve babalarını zorladığını gözlemliyoruz. Bilinçli ebeveynler çocuklarının yoksunluğuna yönelik çözümler bulabilmek için çaba harcıyorlar. İkizlerin annesi Yasemin Hanım’ın da bu konuda çok çaba gösterdiğini biliyoruz. Geçen hafta ikizleri için yaptığı keki kliniğimize getirerek bize de ikram etti. Hep birlikte bu lezzetli keki yedik. Kekin tarifini kendisinin iznini alarak sizlerle paylaşıyoruz.

 

MALZEMELER:

KEK İÇİN:

- 3 yumurta. (Yumurtalar oda ısısında olsun. Buzdolabından çıkan yumurtaları hemen kullanmayın. Oda ısısına gelinceye kadar bekletin. Soğuk yumurta kullanırsanız kekiniz yumurta kokar).

- 3 orta boy olgun muz. Yerli Anamur muzu tercih edin (Kış aylarında 1,5 muz ve 1 su bardağı bal kabağı püresini karıştırarak da koyabilirsiniz. Böylece farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Bal kabağını az miktar su ile pişirip ezerek püre haline getirin)

- 120 gr (14 yemek kaşığı) toz Hindistan cevizi

- 4 yemek kaşığı ham kakao

- 6 yemek kaşığı eritilmiş ılık tereyağı

- 1 çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat. (Dikkat! Bazı kabartma tozları veya karbonatların içine akışkanlığı sağlamak ve topaklanmayı önlemek için aluminyum konabilmektedir. Bu yüzden kullanılan kabartma tozu veya karbonatın içinde alüminyum olmadığından emin olunmalıdır).

Not: Daha önce Hindistan cevizi ekmeği tarifimizi okuyarak yapanlar bilirler. Eğer kullandığınız karbonatta alüminyum varsa Hindistan cevizi ekmeğinin rengi yeşil olur. Alüminyum, Hindistan cevizi gibi asitli bileşenlerle tepkimeye girdiğinde ekmeğin yeşil bir renk almasına neden olmaktadır. Alüminyum bir ağır metal olup dokulara yerleştiğinde kronik enflamasyon ve özellikle de nöroenflamasyona yol açabilmektedir. Kullandığınız karbonat veya kabartma tozunu bu şekilde test edebilirsiniz. Yeşil renk oluyorsa bu karbonat veya kabartma tozunu bir daha kullanmayın. Yeri gelmişken şunu da belirtelim: Rafine edilmiş tuzların akışkanlığını sağlamak ve topaklaşmalarını engellemek için bu ürünlerin içerisine de alüminyum eklenmektedir.  

 KREMA İÇİN

- 1 orta boy olgun muz. Yerli Anamur muzu tercih edin.

- 1 olgun avokado

- 1 yemek kaşığı ham kakao

- 4 yemek kaşığı eritilmiş ılık tereyağı

 

KEK YAPILIŞI

- Muzları soyun. Yumurtalarla birlikte bir rondoya koyarak parçalayıp, karıştırın (3 muz yerine 1,5 muz ve 1 su bardağı bal kabağı püresini karıştırarak da koyabilirsiniz).  Pürüzsüz bir kıvam alınca diğer malzemeleri de ekleyerek homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin. En son tereyağını da bu karışıma ekleyerek karıştırın.

- Yasemin Hanım bahar aylarında kuruttuğu vişneleri de keke eklemiş. Kurutulmuş vişneler ile kekin lezzeti daha da artmış. Kurutulmuş vişne yerine taze mevsim meyvelerini dilimleyerek de koyabilirsiniz. 

- Bir pişirme kabını Hindistan cevizi yağı veya tereyağ ile yağlayın. Karışımı kalıba boşaltın. Yasemin Hanım pişirme kabı olarak ısıya dayanıklı cam (Borcam) kullanmış.

- Daha önceden 170 dereceye kadar ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin.

- Piştikten sonra fırından çıkardığınız keki dilimleyerek servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz aşağıda tarifini verdiğimiz krema ile süsleyerek de yiyebilirsiniz.

 KREMA YAPILIŞI

- Muz ve avokadonun kabuklarını soyun. Bir blender veya rondoya koyarak parçalayıp, karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alınca kakao ve tereyağını da ekleyerek homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin.

 

- Fırından çıkardığınız kekin üzerine eşit şekilde yayın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Dilimlerin üzerini iri dövülmüş ceviz ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun

06 Ocak 2020

 

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.