PAYLAŞ

Hindistan Cevizi Unu ile Pankek

Bu makale 10521 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir. 

HİNDİSTAN CEVİZİ UNU ile PANKEK

Toplumumuzun beslenme alışkanlıkları arasında tahılların ve özellikle de ekmeğin önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Son yıllarda kronik hastalıklarla tahıllar, un ve unlu mamüller arasındaki ilişkiyi gösteren çok sayıda araştırma olduğunu görmekteyiz. Tahıllar içerdikleri gluten, lektin ve şekerin (nişasta) yanı sıra endüstriyel işlemler sırasında unlara eklenen bazı toksik maddeler (bromür, hamur kimyasalları vs) sebebiyle de sağlığımıza birçok yönden zarar verebilmektedir. Kronik hastalıkların tedavisinde enflamasyona yol açan gıdaların beslenmeden çıkarılması tedavi açısından çok önemli bir adım olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden hastalarımızın beslenmesini düzenlerken buğday dahil her çeşit tahıl ve bunların unlarından yapılan unlu mamulleri ve nişasta içeren gıdaları kısıtlamak durumunda kalıyoruz. Unlu mamüllerin içindeki gluten vücutta morfin benzeri bir kimyasala (gluteno-morfin) dönüşerek düşük düzeyli bir bağımlılık da yaratmaktadır. Glutenin yarattığı bu bağımlılık sebebiyle birçok hastamızın ekmeği ve unlu mamülleri hayatlarından çıkarmakta zorladığını görmekteyiz. “Peki, ben kahvaltıda ne yiyeceğim” veya “Tereyağını neye sürüp yiyeceğim” diye soran hastalarımız aslında ekmeği değil morfin benzeri bu maddeyi bırakmakta zorlandıklarının farkında değiller. Bu hastalarımıza ekmek bağımlılığından kurtuluncaya kadar bazı gıda alternatifleri sunarak onlara destek vermek bizim için bir mecburiyet olmaktadır. Tahıl unu yerine Hindistan cevizi unu kullanarak yapılan pankekleri bu durumdaki hastalarımız için bir seçenek olarak kullanıyoruz. Tabii ki bunların da miktarını abartmamak ve yalnızca hafta sonu kahvaltısı ile sınırlı kalmak koşuluyla…

Hindistan cevizi, içeriğindeki sağlıklı yağlar (orta zincirli yağ asitleri), lifler ve kaliteli protein sebebiyle besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Başta folat (B9 vitamini) olmak üzere B grubu vitaminleri ile A,E,K ve C vitaminleri açısından zengin olduğu kadar bol miktarda kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, selenyum, çinko, fosfor, manganez, demir, bakır gibi kıymetli besin unsurlarını da içermektedir.

Bu yazımızda kızımdan öğrendiğim, ekmek alışkanlığından kurtulmakta zorlanan bazı hastalarımıza önerdiğimiz Hindistan cevizi unu ile yapılan bir pankek tarifini sizlerle de paylaşacağız.

MALZEMELER

- ½ çay bardağı Hindistan cevizi unu

- 2 yumurta

- 1 çay bardağı su

- ½ silme çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat.

Dikkat! Bazı kabartma tozları veya karbonatların içine akışkanlığı sağlamak ve topaklanmayı önlemek için aluminyum konabilmektedir. Bu yüzden kullanılan kabartma tozu veya karbonatın içinde aluminyum olmadığından emin olunmalıdır. Eğer aluminyum varsa ekmeğin rengi yeşil olur. Aluminyum, Hindistan cevizi gibi asitli bileşenlerle tepkimeye girdiğinde ekmeğin yeşil bir renk almasına neden olmaktadır. Ekmeğin rengi yeşerdiğinde ağızda metalik bir tat bırakmakta ve lezzet kaybına yol açmaktadır. Aluminyum bir ağır metal olup dokulara yerleştiğinde kronik enflamasyon ve özellikle de nöroenflamasyona yol açabilmektedir. Ekmeğiniz yeşil renk olursa yemeyin. Kullandığınız karbonat veya kabartma tozunu da bir daha kullanmayın. Yeri gelmişken şunu da belirtelim: Rafine edilmiş tuzların akışkanlığını sağlamak ve topaklaşmalarını engellemek için bu ürünlerin içerisine de aluminyum eklenmektedir.

- ½ silme çay kaşığı kaya tuzu

- Sızma zeytinyağı

YAPILIŞI

- 2 tane yumurtayı bir kasenin içine kırarak bir çatal yardımıyla akışkan hale gelinceye kadar çırpın.

- Hindistan cevizi unu, su, tuz ve karbonatı da ekleyerek pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın.

- Tavayı ocağın üzerine koyup iyice ısıtın.

- Tavaya 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı koyun

 

- ½ kepçe karışımı kızgın tavaya koyun. Yaymayın. Kendiliğinden yayıldığı kadarıyla kalsın. Alt tarafı kızaran pankeki bir spatula yardımı ile ters çevirin. Diğer tarafı da kızardıktan sonra servis tabağına alın.

- Kalan karışımı da aynı şekilde pişirin.

- Pankeklerinizin üzerine tereyağı veya ezilmiş avokado sürerek yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun

07 Haziran 2019

 

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.