PAYLAŞ

Fırında Kıymalı Enginar

Bu makale 23730 kişi tarafından görüntülenmiştir.

 

  Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.  

FIRINDA KIYMALI ENGİNAR

Türk mutfağının birbirinden lezzetli ve besleyici tencere yemekleri arasında enginar ile yapılan yemekler ayrı bir yere sahiptir. Vitamin, mineral ve bağırsak dostu liflerden zengin bir sebzedir. Enginar Ülkemizde yoğun olarak Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Mart ve Nisan aylarından itibaren başlayarak Haziran sonuna kadar pazar yerleri ve marketlerin sebze reyonlarında yerini alır. Özellikle İzmir ve çevresinde yetişen sakız enginarı çok lezzetlidir. Her yıl Nisan ayında İzmir’in Urla ilçesinde düzenlenen festivalle enginar yemekleri ve sakız enginarının tanıtımı yapılmaktadır. Enginarın zeytinyağlısı soğuk yemek olarak yenebildiği gibi etle pişirilerek sıcak ana yemek olarak da yenebilir.

Bu yazımızda kendi ailem için sıklıkla yaptığım ve severek yediğimiz fırında kıymalı enginar yemeğinin tarifini sizlerle paylaşacağım.

 

MALZEMELER

- 8 adet orta boy enginar. Enginarları soyulmuş olarak alabileceğiniz gibi yapraklı enginar alıp kendiniz de soyabilirsiniz. Semt pazarında devamlı alışveriş yaptığım satıcı enginarları benim için ayıkladığı için bu işle ben uğraşmıyorum.

- ½ kg kuzu kıyma. Tek sefer çekilmiş olsun.

- 2 adet orta boy soğan

- 2 adet orta boy havuç

- 200 gr bezelye

Mevsiminde yetişen bezelye kullanıyorum. Mevsimi geçtikten sonra bahar aylarında ayıklayarak, derin dondurucuda sakladığım bezelyeleri kullanıyorum. Bezelye yemiyorsanız yerine 2-3 adet yer elması kullanabilirsiniz. Hatta bezelye ve havuç karışımına yer elması da ilave edebilirsiniz

 

- 2 yemek kaşığı ev yapımı kırmızı biber salçası. Arzuya göre acı veya tatlı olabilir. Ben 1 yemek kaşığı tatlı ve 1 yemek kaşığı acı salça kullanıyorum.

- 1 su bardağı domates sosu. Yaz aylarında konserve olarak hazırladığım kendi domates sosumdan kullanıyorum.

 

- Tereyağı

- 1 limon suyu

- 1 çay bardağı su

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- Yeterince kaya tuzu. Salçanız tuzlu ise ilave tuza ihtiyaç olmayabilir. Yemeğin tadına bakarak ihtiyaç varsa tuz ilave edin.

 

YAPILIŞI

- Ayıklanarak satılan enginarlar limonlu su içine konur ve genellikle suyuyla beraber satılır. Yemeği pişirinceye kadar kararmaması için enginarları limonlu su içinde bekletmeye özen gösterin. Besin değerinin azalmaması için enginarları bekletmeden, aynı gün pişirin. Enginarları yıkadıktan sonra bir tencereye tek sıra olacak şekilde yerleştirin. Mümkün olduğunca üst üste gelmesinler. Üstlerini geçecek kadar su koyun, 1 limonun suyunu da ekleyin. Kısık ateşte pişinceye kadar haşlayın. Limon suyu koymadan pişirseniz kararabilirler.

 

- Havuçları soyup, tavla zarı büyüklüğünde küp şeklinde doğrayın. Bezelyeyi ayıklayıp yıkayın. Aynı tencerede üstlerini geçecek kadar su koyup yumuşayıncaya kadar haşlayabilir veya buharda da pişirebilirsiniz. Bezelye yerine yer elmasını tavla zarı büyüklüğünde küp şeklinde doğrayarak ilave edebilirsiniz. Hatta bezelye ve havuç karışımına yer elması da ilave edebilirsiniz.

- Enginarlar, havuç ve bezelye pişerken diğer tarafta bir tencerede kıymayı kavurun.

- Soğanları yemeklik olarak doğrayın.

- Kıyma suyunu salıp, tekrar çektikten sonra soğanı ekleyin. Soğanla birlikte kavurmaya devam edin. Biz bu yemekte soğanı diri severiz. O nedenle hafif yumuşayıncaya kadar pişiririm.

- Biber salçasını ekleyin ve salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edin.

- Bu aşamada domates sosunun yarısını ekleyin.

- Pişen havuç ve bezelyelerin suyunu süzüp kıymaya ekleyin.

- Karabiber ve tuzunu ekledikten sonra bütün malzemeyi karıştırıp tencerenin altını kapatın.

 

- Pişen enginarları bir cam veya seramik fırın kabına aralarında çok az boşluk kalacak şekilde tek sıra dizin. Enginarların ortasına 1’er tatlı kaşığı tereyağı koyun. Kıyma harcını her bir enginarın içini dolduracak ve üzerinde tepe oluşturacak şekilde koyun. Kalan domates sosuna 1 çay bardağı su ilave ederek karıştırın ve yemeğin üzerine gezdirin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri hafif kızaracak şekilde 30 dakika pişirin.

 

Sağlıklı ve besleyici enginar yemeğiniz hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.

26 Mayıs 2019

 

Zeytinyağlı enginar tarifi için aşağıdaki linki tıklayın

http://www.goksinbalim.com.tr/mutfak-atolyesi/mutfak-atolyesi/zeytinyagli-enginar

 

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.

KVKK'na uygun olarak kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi ziyaret etmekle çerez ve gizlilik politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi edinmek için Gizlilik ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

KABUL ET DAHA FAZLA BİLGİ