PAYLAŞ

Zeytinyağlı Enginar

Bu makale 22247 kişi tarafından görüntülenmiştir.

 Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir. 

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Türk mutfağının birbirinden lezzetli ve besleyici tencere yemekleri arasında enginar ile yapılan yemekler ayrı bir yere sahiptir. Vitamin, mineral ve bağırsak dostu liflerden zengin bir sebzedir. Enginar ülkemizde yoğun olarak Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Mart ve Nisan aylarından itibaren başlayarak Haziran sonuna kadar pazar yerleri ve marketlerin sebze reyonlarında yerini alır. Özellikle İzmir ve çevresinde yetişen sakız enginarı çok lezzetlidir. Her yıl Nisan ayında İzmir’in Urla ilçesinde düzenlenen festival ile enginar yemekleri ve sakız enginarının tanıtımı yapılmaktadır. Enginar hem zeytinyağlı hem de etli yemek olarak hazırlanabilmektedir.  

Bu yazımızda kendi ailem için sıklıkla yaptığım ve severek yediğimiz zeytinyağlı enginar yemeği tarifini sizlerle paylaşacağım.

MALZEMELER

- 4 adet orta boy enginar. Enginarları soyulmuş olarak alabileceğiniz gibi yapraklı enginar alıp kendiniz de soyabilirsiniz. Semt pazarında devamlı alışveriş yaptığım satıcı enginarları benim için soyup hazırladığı için ben ayıklama işlemi için uğraşmıyorum.

- 1 adet orta boy soğan

- 2 adet orta boy veya 1 adet büyük boy havuç

- 150 gr bezelye (eğer yemeğinize taze, yeşil bakla da ilave edecekseniz bu durumda 100 gr bezelye yeterli olacaktır)

 

- Mevsiminde 100 gr taze yeşil bakla (arzuya göre)

Ben bezelye ve taze yeşil baklayı mevsiminde kullanıyorum. Mevsimi geçtikten sonra bahar aylarında ayıklayarak, derin dondurucuda sakladığım bezelye ve yine bahar aylarında ince doğradıktan sonra buharda pişirerek derin dondurucuda sakladığım taze yeşil baklayı kullanıyorum. Bezelye ve havuç karışımına taze yeşil baklada da ilave edebilirsiniz

- 3 limon suyu

- 1 su bardağı sızma zeytinyağı (200 cc)

- Yeterince kaya tuzu

 

YAPILIŞI

- Havuçları soyup, tavla zarı büyüklüğünde, küp şeklinde doğrayın. Bezelyeyi ayıklayıp yıkayın. Ben mevsiminde ince doğranmış taze yeşil bakla veya dondurarak sakladığım yeşil bakla da ilave ediyorum. Havuç, bezelye ve baklayı bir kase içinde karıştırın.

- Soğanları yemeklik olarak doğrayın.

 

- Ayıklanarak satılan enginarlar kararmaması için limonlu su içine konur ve genellikle suyuyla beraber satılır. Yemeği pişirinceye kadar enginarların limonlu su içinde beklemesine özen gösterin. Satın aldığınız enginarları besin değerini korumak için bekletmeden aynı gün pişirin. Enginarları limonlu suyun içinden çıkarıp yıkayın ve bir tencereye tek sıra olacak şekilde yerleştirin. Mümkün olduğunca üst üste gelmesinler. Her bir enginarın içine önce soğan sonra sırasıyla havuç, bezelye ve bakla karışımını koyun. Enginarların üst seviyesini geçmeyecek miktarda su koyun (Su garnitür seviyesinin altında olmalı). Üzerine 3 limonun suyunu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin. Limon suyu koymadan pişirseniz enginarlar kararabilirler.

 

- Pişme sırasında enginarların üzerine konulan garnitür dağılıp tencerenin içine yayılabilir. Pişen enginarları içlerinde kalan garnitür ile beraber alarak bir cam veya seramik fırın kabına aralarında az bir boşluk kalacak şekilde tek sıra dizin. Tencerede kalan garnitürü enginarların üzerine dağıtın.

- Pişen enginarların üzerine zeytinyağını eşit olarak gezdirin.

- Dereotunu ayıklayıp ince ince doğrayın. Enginarların üzerine koyun.

 

Sağlıklı ve besleyici enginar yemeğiniz hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.

26 Mayıs 2019

 

Fırında kıymalı enginar tarifi için aşağıdaki linki tıklayın

http://www.goksinbalim.com.tr/mutfak-atolyesi/mutfak-atolyesi/firinda-kiymali-enginar

 

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.