PAYLAŞ

Sultani Bezelye Nasıl Saklanır?

Bu makale 2048 kişi tarafından görüntülenmiştir.

SULTANİ BEZELYE NASIL SAKLANIR?

Bazı yaz sebzelerinin histamin içeriği yüksektir. O yüzden histamin intoleransı olan hastalarımıza bu sebzeleri kısıtlamak durumunda kalıyoruz. Bu hastalarımız haklı olarak yaz aylarında pişirecek sebze bulamamaktan yakınıyorlar ve “Ne pişirelim? Hangi sebzeleri önerirsiniz” sorusunu bize sıklıkla soruyorlar. Daha önce taze baklayı bir seçenek olarak önermiş ve saklama yöntemini anlatmıştık.

Taze yaprak bezelye de histamin içermeyen sebzelerden bir tanesidir. Bu bezelye, sultani bezelye adı verilen ve içerisinde parşömen dediğimiz kalın zar bulunmayan bir bezelye türüdür. Yaprak bezelye olarak da bilinen ve kabuklarıyla birlikte yenen bu lezzetli bezelyenin taneleri çok küçüktür. Sultani bezelyede kalın zar bulunmadığından tıpkı yeşil fasulye gibi dış kabuklarıyla birlikte pişirilebilir. Sultani bezelyenin yemeği henüz körpe iken toplanan bitkilerden yapılmaktadır. Tane bezelyeye göre glisemik indeksi oldukça düşüktür. Bu sebzenin mevsimi çok kısadır. Mart ayının ortasından itibaren pazar ve manav tezgahlarında yerini alan yaprak bezelyenin mevsimi Nisan ayının ortalarında biterek yerini iri taneli bezelyeye bırakır.

Bu yazımızda sultani taze bezelyeyi yaz ve kış aylarına da taşımanın kolay ve sağlıklı yollarından bir tanesini size anlatacağım. Böylece histamin içeren gıdaları kısıtladığımız hastalarımız yiyebilecekleri bir sebze çeşidini daha kazanmış olacaklar. Şimdi size anlatacağım bu yöntemle donduracağınız sultani taze yaprak bezelyeyi rahatlıkla tüketebilirsiniz.

 

MALZEMELER

- Sultani taze yaprak bezelye

Bezelye alırken taneleri belirgin olmayanları tercih ediyorum. Taneleri belirginleşmiş iri bezelyeleri almıyorum. Bu yıl semt pazarından aldığım 2.500 gr bezelyeyi 500 gramlık 5 pakete bölerek dondurdum.

- Buzdolabı saklama poşeti

 

YAPILIŞI

-Bezelyeleri yıkayın. Ayıklayın

-Bıçakla keserek veya elinizle bölerek 4-5 cm büyüklükteki parçalara bölün.

 

-Ayıkladığınız bezelyeleri buharda 10-20 dakika, renkleri değişinceye kadar hafifçe pişirin. Eğer bu ön pişirme işlemini yapmadan doğrudan dondurursanız, bezelyeler lezzet kaybına uğrar.

 

-Buharlı pişiriciniz varsa bezelyeyi pişirmek için onu kullanın. Ben bu işi basit bir aparatla hallediyorum. Kevgir şeklinde ve tencerenin içine yerleştirilen bir aparatım var onu kullanıyorum. Tencerenin dibine biraz su koyduktan sonra pişirme aparatını tencerenin içine yerleştiriyorum. Bu aparatın yüksek ayakları su ile sebzeler arasında bir mesafe kalmasını sağlıyor ve sebzelerin suyla temasını engelliyor.

 

-Buhara tutulan bezelyeleri çabucak soğuması için ince bir tabaka halinde fırın tepsisine yayın. Pişen bezelyeler soğuduktan sonra birer yemek hazırlanacak miktarlara bölerek buzdolabı poşetlerine koyun.

Ben 500 gr’lık porsiyonlar halinde donduruyorum. Bezelyeleri kesinlikle sıcakken poşetlemeyin. Tarif ettiğim şekilde hazırladığınız malzemeyi derin dondurucuda dondurun.

- Böylece tazeliğini koruyacak ve lezzet kaybı olmadan tüketebileceksiniz.

Afiyet olsun.

12.Nisan.2019

 

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.