Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
KEREVİZ OTURTMA
Türk mutfağı birbirinden lezzetli ve besleyici tencere yemeklerinin ağırlıklı olduğu bir mutfak olarak tanımlanabilir. Tencere yemekleri arasında yer alan patlıcan ve patates oturtma sık yapılan ve sevilerek yenilen yemeklerdendir. Ancak bazı hastalarımızın beslenmesini düzenlerken intolerans durumlarına göre bazen patlıcan ve patatesi kısıtlamak durumunda kalabiliyoruz. Hastalarımızın bir kısmı “Peki, ne pişireceğim ben?” sorusunu sıklıkla bize soruyorlar. Patates yerine kereviz kullanabilirsiniz dediğimizde ise şaşırıyorlar.
Bu yazımızda kış aylarında kendi ailem için sıklıkla yaptığım ve severek yediğimiz bir yemek olan kereviz oturtmanın tarifini sizlerle paylaşacağım.
MALZEMELER
- 4 adet orta boy kereviz (tercihan yeşil yapraklı olanları satın alın)
- ½ kg kuzu kıyma. Kıyma makinesinde tek sefer çekilmiş olsun.
- 2 adet orta boy kuru soğan

- 4 tepeleme yemek kaşığı dolusu ince doğranmış kırmızı kapya biber ve 4 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış yeşil biber.
Kış aylarında seralarda yetiştirilen biberler tatsız olduğu için ben yaz aylarında tohumlarını ayıklayarak, doğradığım ve derin dondurucuda sakladığım kırmızı ve yeşil biberleri kullanıyorum. Sizin böyle bir hazırlığınız yoksa bu mevsimde satılan yeşil ve kırmızı biberleri kullanmadan, yalnızca kuru soğan ile de yapabilirsiniz. Mevsiminde yetişmeyen sebze ve meyvelerin yalnızca tadı değil besin unsurları da eksiktir.
- 2 yemek kaşığı ev yapımı kırmızı biber salçası. Arzuya göre acı veya tatlı olabilir. Ben 1 yemek kaşığı tatlı ve 1 yemek kaşığı acı salça kullanıyorum.
- 3 tepeleme yemek kaşığı yemeklik doğranmış domates (yazın hazırlanmış ve dondurucuda saklanmış) veya 1 tatlı kaşığı ev yapımı domates salçası
- 4-5 yemek kaşığı domates sosu. Ben yaz aylarında konserve olarak hazırladığım domates sosunu kullanıyorum.

- 80 gram tereyağı
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yeterince kaya tuzu
Ev yapımı salçalarda kaya tuzu vardır. Salçanız tuzlu ise ilave tuza ihtiyaç olmayabilir. Yemeğin tadına bakarak ihtiyaç varsa tuz ilave edin.
- 1 çay bardağı su
YAPILIŞI
- Kerevizleri soyduktan sonra yıkayın. Her bir kerevizi dörde bölün. 1 cm kalınlığında dilimleyin.

- Dilimlenen kerevizleri önceden zeytinyağı ile yağladığınız bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve daha önceden 200 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

- Kerevizler fırında pişerken bir tencerede kıymayı kavurun.
- Soğanları yemeklik olarak doğrayın.
- Kıyma suyunu salıp, tekrar çektikten sonra soğanı ekleyin. Soğanla birlikte kavurmaya devam edin. Biz oturtma yemeğinde soğanı diri severiz. O nedenle hafif yumuşayıncaya kadar pişiririm. Bu aşamada kırmızı ve yeşil biberleri ekleyin.
- Biber salçasını ekleyin ve kavurmaya devam edin. Doğranmış domatesiniz varsa ekleyin, yoksa domates salçası da koyabilirsiniz.
- Tereyağını ekleyerek eriyinceye kadar pişirmeye devam edin. Tereyağı eridikten sonra karabiber ve tuzunu ekleyin. Tencerenin altını kapatın.
- Pişen kerevizlerin yarısını bir borcam fırın kabına tek sıra olacak şekilde dizin. Üzerine kıyma harcının yarısını yayın. Kalan kerevizleri yine tek sıra olacak şekilde dizin. Üzerine kalan kıyma harcını eşit kalınlıkta olacak şekilde yayın. Kıyma harcının suyunu da üzerine dökün. 4-5 yemek kaşığı domates sosunu 1 çay bardağı su ile karıştırarak yemeğin üzerine gezdirin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında üzeri hafif kızaracak şekilde 30-35 dakika pişirin.

Sağlıklı ve besleyici kereviz oturtmanız hazır hale gelmiştir.
Afiyet olsun.
24.Şubat.2019
Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.