Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme bütün kilo verme programlarının değişmez kuralıdır. Kilo kontrolünde bunlar kadar önemli olan uykunun önemi ise genelde gözden kaçar. Yapılan araştırmalar düzenli ve yeterli bir uykunun sağlıklı beslenme ve egzersiz kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Uyku kilo vermeyi nasıl etkiler?
1. Leptin ve Ghrelin
Uyku vücutta birçok hormonun salınımını etkiler. İştahı tetikleyen ve bastıran iki ana hormon leptin ve ghrelindir. Leptin hormonu vücuttaki yağ hücreleri tarafından üretilir ve açlık duygusunu bastırmaktan sorumludur. Ghrelin hormonu ise mide tarafından salgılanır ve iştahı artırır. Yapılan araştırmalarda, uyku eksikliğinin kandaki leptin düzeyini düşürdüğü ve ghrelin düzeyini artırdığı ve bunun da iştahın artmasıyla sonuçlandığı gösterilmiştir. Yeterli uyku uyunduğunda açlık azalır, bu da kilo vermeye katkı sağlar.
2. Büyüme Hormonu
Büyüme hormonu (growth hormon) hipofiz bezinden, uyku sırasında salgılanır. Büyüme hormonunun artması metabolizmanın da hızlanması anlamına gelir. Hızlanmış metabolizma sonucunda daha fazla enerji harcanır, böylece yağ yakımı artar ve daha kolay kilo verilir. Büyüme hormonu ayrıca kas yapımı, gençleşme, hücre yenilenmesi ve hücre büyümesini de uyarır.
3. Kortizol
8 saatlik kaliteli bir uyku sonrasında kandaki kortizol hormonunun seviyesinin düştüğü yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Kortizol stres sonucunda salgılanan bir hormondur. Yüksek kortizol metabolizma hızını düşürür ve yağlanmayı artırır. Ayrıca kortizol, kas proteinlerini yıkarak şekere dönüşmesine sebep olur. Yani bir taraftan kas kaybedilir, diğer taraftan da yağ depolanır. Kilo vermek için kandaki kortizol seviyesini yükselten sebepleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Yeterli uyku ve stressiz bir yaşam kortizolün yükselmemesi için çok önemlidir.
4. Uyku ve İyileşme
Düzenli egzersiz yapmak hem kilo vermeyi hem de daha sağlıklı olmayı sağlar. Egzersiz yapıldığında kaslarda küçük hasarlar olur. Performansın artması için, vücudun kendini onarmasına izin vermek gerekir. Bu onarım işi uyku sırasında gerçekleşir ve dokular tamir olarak daha kuvvetli ve sağlam hale gelir. Yeterince uyumak vücudun daha iyi dinlenmesi, iyileşmesi ve büyümesiyle sonuçlanacaktır.
Uyku kilo vermede çok önemli bir faktördür. Uyku iştahı ve stresi azaltır, metabolizmayı hızlandırır, vücudun dinlenmesi, iyileşmesi ve gençleşmesine fırsat yaratır. Uyku bozukluğu yaşayan insanlar kilo almaya meyillidirler. Hareketli bir yaşam, egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle beraber günde 8 saat uyku kilo kontrolünde çok önemlidir.
16.Nisan.2016
KONU İLE İLGİLİ ÖNERİLEN DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERE TIKLAYINIZ:
1- Bu 5 hormonun dengesizliği kilo verme çabalarınızı olumsuz etkileyebilir
2- Obezite ve kilo kontrolü (sağlıklı zayıflama)
Yasal Uyarı: Bu makale özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.