D vitamini kadar önemli olan bir başka vitamin de K2 vitaminidir. Bu vitamin de yağda çözünür ve vücutta önemli görevlerde rol alır. Kemiklerin sağlamlığı ve damarların sağlıklı olması K2 vitaminiyle yakından alakalıdır. Ayrıca doku yenilenmesi, hücre büyümesi, beyin ve kalp hücrelerini koruyucu etkisinin yanı sıra sağlıklı bir gebelik ve kanserden korunmada da önemli rol oynamaktadır.
K2 vitamini bağırsaklarımızdaki sağlıklı flora tarafından sentezlenir. Bakteriler tarafından sentezlenen K2 vitamini bağırsaklardan emilir ve vücudun ihtiyacı bu şekilde karşılanır. Eğer bağırsak florası bozuk ise patolojik flora K2 vitamin sentezini yapamaz. Bu durumun uzun süre devam etmesi vücutta sinsi seyreden bir K2 vitamin eksikliği yaratır.

K2 vitamini ile D vitamini birbiri ile sinerjik bir ilişki içinde işlev görür. Yani bu iki elzem unsurdan herhangi birisinin eksikliği diğerinin de fonksiyonunu aksatır. Bu ikilinin fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirebilmesi için kalsiyum ve magnezyum minerallerinin de eksik olmaması gerekir. O halde D vitamini, K2 vitamini, kalsiyum ve magnezyum dörtlüsünü birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Eğer bu 4 unsurdan herhangi birisi eksikse diğerlerinin de işlevini olumsuz olarak etkileyeceğini bir kez daha altını çizerek vurgulamak isterim. Yani bağırsak florası bozukluğunu düzeltmeden D vitamini takviyesi yapmak veya K2 vitamini eksikken kontrolsüz bir şekilde kalsiyum almak fayda sağlamak yerine zararla sonuçlanabilmektedir. Vücuttaki yaşamsal öneme sahip olan unsurların eksikliklerini tamamlarken neden daha bilinçli olunması gerektiği de verdiğim örneklerden daha iyi anlaşılabilecektir.
K2 vitamini bağırsaktan emilen kalsiyumun vücutta kemik ve diş gibi alanlarda, yani doğru yerlerde depolanmasını temin eder. K2 vitamini eksikliği olduğunda kalsiyum kemik yerine yumuşak dokularda, eklemlerde ve damarlarda birikir. Bu istenmeyen bir durumdur.
Eğer ağızdan D vitamini takviyesi yapılıyorsa K2 vitamini eksikliğinin olmadığından da emin olunması önemlidir. K2 vitamini bağırsak florası bakterileri tarafından sentezlenen bir vitamin olduğu için bağırsak florası bozuk olanların D vitamin takviyesi yaparken flora düzenlemesinin yanı sıra K2 takviyesi yapması da önerilmektedir.

K2 vitamini fermente gıdaların içinde de bulunmaktadır. Geleneksel ev yapımı turşumuz, yoğurdumuz, kefirimiz, ev yapımı sirke, ev yapımı şalgam suyu, ev yapımı salça, taze peynir, halis tereyağı v.s gibi pek çok gıda doğal K2 vitamini içerir. Ancak burada yeri gelmişken bir uyarıda bulunayım. K2 vitamini katkısız ev yapımı ürünlerde bulunmaktadır. Marketten alınan sanayi tipi gıdaların içinde çoğunlukla canlı probiyotik olmadığı için K2 vitamini kaynağı olmaktan da uzaktır. Bağırsak florası bozuk olanların floralarının düzeltilmesi belli bir süre almaktadır. Her ne kadar vücuttaki eksikliklerin ilaç kullanmak yerine doğal yollardan tamamlanmasını savunuyor olsam da, bağırsak florası düzeltilinceye kadar geçen süre içerisinde K2 vitamin eksikliğinin tamamlanabilmesi için geçici bir süre ağızdan K2 vitamin desteği almak da gerekebilmektedir. Sentetik yolla elde edilen K2 vitamini (MK-4) yerine doğal olan MK-7 formu tercih edilmelidir.
22.Ekim.2015
Yasal Uyarı: Bu makale özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.