D vitamini eksikliği her yaşta sık olarak karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle kapalı ortamlarda yaşayan ve güneşe çıkmayan insanlarda ya da güneşe çıkarken güneş koruyucu krem kullananlarda eksikliği daha sık olarak görülmektedir. Araştırmacılar toplumun %50’sinde D vitamini eksikliği olduğunu ve bu oranın özellikle yaşlılarda ve koyu renk cildi olanlarda daha da yüksek olduğunu ifade etmektedirler. Eğer yaşınız 50’nin üzerinde ise, koyu tenli iseniz, kemik ağrılarından şikayet ediyorsanız, kiloluysanız, bağışıklık sistemi zayıf ve sık hastalanan birisi iseniz sizde de D vitamini eksikliği olma ihtimali oldukça yüksektir. Sağlıklı bir vücut için D vitamini kan seviyesinin 50-70 ng/ml aralığında olması gereklidir. Yılda 2 kez kanda 25-OH D3 seviyesine bakılarak eksiklik olması durumunda bunun uygun şekilde tamamlanmasına dikkat edilmelidir.
Vücudumuz D vitamininin az bir kısmını gıdalardan sağlarken, ihtiyacımız olan D vitamininin %90'ı güneş ışınlarının etkisi ile cildimizde sentez edilir ve yağ dokusunda depolanır. Bu yüzden D vitamini eksikliğini tamamlamak için en doğal öneri tabii ki güneşlenmektir. Güneşin yeryüzüne dik geldiği öğle saatleri D vitamini sentezinin gerçekleştiği saatlerdir. Öğlen saatlerinde mümkün olduğunca geniş bir vücut bölgesini 20 dakika kadar güneşe maruz bırakmak D vitamini ihtiyacını giderebilir. Güneşlenirken güneş koruyucu krem ve losyonların kullanılması D vitamin sentezini engeller. Güneş gören cilt bölgelerinin en az 2 saat sabun ve sıcak su ile yıkanmaması önerilir. Aksi halde sentezlenen D vitamini henüz ciltten emilmeden su ve sabun ile uzaklaştırılır. Kış aylarında kapalı yerlerde zaman geçirilip, iklim şartlarından dolayı gün ışığından yeteri kadar faydalanılamadığı için D vitamini depoları hızla tüketilir.
D vitamini ile ilgili videomuzu üstteki linkten izleyebilirsiniz.
İşlenmiş ve katkılı gıdalardan uzak durmak da D vitamini eksikliği yaşamamak için çok önemlidir. Zirai ilaçların içinde bulunan “glyphosate” isimli bir kimyasal madde D vitamininin böbrek ve karaciğerde aktifleşmesini engelleyerek eksiklik bulgularına yol açar.
D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar şunlardır.
22.Ekim.2015
KONU İLE İLGİLİ ÖNERİLEN DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERE TIKLAYINIZ:
1- D Vitamini Takviyesinin Gripten Korunmada, Grip Aşısından Daha Etkili Olduğunu Biliyor Musunuz?
2- Vitamin ve Minerallerin Hassas Dengesi
3- Vücutta Sentezlenen D Vitaminiyle, İlaç Şeklindeki D Vitamini Aynı Etkiyi Gösterir mi?
Yasal Uyarı: Bu makale özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.