Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
AŞURE LEZZETİNDE SAĞLIKLI MEYVE PÜRESİ
Kronik hastalıkların tedavisinde sağlıklı bir beslenme planı tedavinin önemli unsurlarındandır. Hastalarımızın beslenmesini düzenlerken belirli bir süre unlu mamüller, bakliyatlar, şeker ve süt ürünlerinin kısıtlanması gerekebilmektedir. Çocuklar ve ergenlik dönemindeki genç hastalarımızın bu beslenme kurallarına uyum sağlayabilmeleri yetişkin hastalarımız kadar kolay olmuyor. Yetişkin hastalarımız da zaman zaman bizden tatlı yerine geçebilecek bir şeyler talep edebiliyorlar. Bu tür ihtiyaçları karşılayabilecek hem lezzetli, hem de sağlıklı bir şeyler yapabilmek için bir bayram tatilinde evde olan malzemelerden bir meyve püresi denemesi yaptım. İlk tadımı da eşim Dr.Tayfun Balım’a yaptırdım.
Sevgili eşim, tadına baktıktan sonra “Bunun tadı aşureye ne kadar benzemiş” dedi. Buğday, şeker, süt, un, nişasta, bakliyat vs. gibi besin unsurlarını içermeyen ve aşure lezzetindeki bu meyve püresinin tarifini sizlerle de paylaşıyoruz. Tatlı isteğini yenmekte zorlananlar ölçülü miktarda yemek kaydıyla bu tariften faydalanabilirler.
MALZEMELER
(Tarif 2 kişiliktir)
- 1 adet büyük deveci armudu
- 1 adet büyük olgun muz (Anamur muzunu öneririm)
- 1 adet portakal
- 1 tepeleme çay kaşığı vanilya
- 3 adet karanfil
Üstünü süslemek için kullanılan malzemeler
- Tarçın
- Hindistan cevizi rendesi
- Dövülmüş ceviz
- Nar taneleri veya doğranmış çilek parçacıkları
YAPILIŞI
- Armudu yıkayın. Kabuğunu soyup, çekirdeklerini ayıkladıktan sonra rendeleyin.
- Armut rendesini tencereye aktarın. Üzerine vanilyayı serpiştirip karıştırın.
- 3 tane karanfili farklı noktalara rendelenmiş armutların içine gömün.
- Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika çok kısık ateşte pişirin.
- Pişirme işlemi bitince ocağı söndürüp, tencereyi kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra içindeki karanfilleri çıkarın.
- Portakalın kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın (Tavla zarından biraz büyük olsun).
- Doğradığınız portakalı 2 kaseye eşit miktarda paylaştırın.
- Blender’ın karıştırma kabına 1 adet muzu 5-6 parçaya bölerek koyun.
- Soğumuş armut rendesini de muzun üzerine ekleyip, el blender’ı yardımı ile püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
- Kaselerdeki portakalların üzerine 3-4 yemek kaşığı kadar püre koyun. Bir kaşık yardımıyla portakallarla püreyi birbirine karıştırın. Geri kalan püreyi kaselerdeki karışımın üzerine eşit olarak paylaştırın ve hafifçe sallayarak düzgün bir yüzey oluşmasını sağlayın.
- Buzdolabında 15-30 dakika dinlendirdikten sonra üzerini süsleyip servis yapın.
- Süslerken sırasıyla tarçın, Hindistan cevizi rendesi, dövülmüş ceviz ve son olarak nar tanelerini koyun. Mevsimine göre nar tanesi yerine küçük doğranmış çilek de kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun
14 Nisan 2024