Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
ZEYTİNYAĞLI ve ETLİ BAL KABAĞI
Bal kabağı bol lif içeren bir meyvedir. Türk mutfağında daha çok tatlısı yapılan ve severek tüketilen bir gıdadır. Ege ve Girit adasında ise bal kabağı zeytinyağlı yemek olarak da yenmektedir. Zeytinyağlı bal kapağı yemeğini ilk olarak İzmir’li bir hastamdan öğrenmiştim. “Bizde bu yemeğe bal kabağı sinkonta deniyor” demişti. Ben de denemeye karar verdim. Hatta zeytinyağlıdan sonra kuzu etli olanını da denedim. Aşağıda tarifini sizlerle paylaştığım lezzetli yemekler ortaya çıktı.
Ama önce bal kabağını biraz tanıyalım ve bal kabağı seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktalarından söz edelim. Yemeğinizin daha lezzetli olması için bal kabağını seçerken bazı noktalara dikkat etmenizi öneririm.
Bal kabağı iyi bir lif kaynağıdır. Yüksek oranda C vitamini, A vitamini, potasyum ve omega-3 içerir. Ayrıca kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır, demir, fosfor gibi mineral ve B grubu (B1, B3, B5, B6) vitaminlerin kaynağıdır.
Yüksek oranda alfa ve beta karoten gibi bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanları ve göz sağlığının korunmasına da yardımcı olan karotenoidleri (zeaksantin) içerir.
Lezzetli bir yemek yapabilmek için kabak seçimi çok önemlidir. Kestane kabağı olarak adlandırılan kabak cinsi diğer bal kabaklarına göre daha lezzetlidir. Kabakların sapının kuru ve dilimlerinin düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Bu işi bilenler sert kabakların daha lezzetli olduğunu söylerler. Kestane kabağının hem kabuğu, hem de etli kısmı serttir. Ben kesinlikle dilimlenmiş kabak almıyorum. Kesilmemiş kabağın önce kabuğunun sertliğini tırnağımı batırarak kontrol ederim. Kabukları grimsi beyaz, etli kısmı ise turuncu renkli olan kabakları tercih ediyorum.
ZEYTİNYAĞLI BAL KABAĞI İÇİN MALZEMELER
- 800 gr ayıklanmış bal kabağı
- 2 tane iri veya 3 tane orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- ½ su bardağı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber (arzuya göre acı olabilir)
ETLİ BAL KABAĞI İÇİN EKLENECEK MALZEMELER
- 500 gr yağlı kuzu eti
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı tatlı ev yapımı kırmızı biber salçası (ev yapımı)
ZEYTİNYAĞLI BAL KABAĞI YAPILIŞI
- Kabakları serçe parmağı kalınlığında 2-3 cm eninde ve 3-4 cm boyunda doğrayın. Fırına dayanıklı bir kaba koyun.
- Soğanları soyduktan sonra yıkayın. Her bir soğanı 4’e bölün. Salata soğanı şeklinde doğrayın. Kabakların üstünü kapatacak şekilde eşit olarak dağıtarak yerleştirin.
- Sarımsakları ayıklayıp dilimleyin. Soğanların üzerine eşit dağıtın.
- Tuz, kırmızı pul biber ve karabiberi üzerine serpiştirin.
- Zeytinyağını üzerine gezdirin.
- Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına yerleştirin. 25 dakika sonra her 5 dakikada bir kere alt üst edin. Kabaklar yumuşayıncaya kadar 35-40 dakika pişirin.
- Ilık ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Arzuya göre üzerine sade ya da sarımsaklı yoğurt da koyabilirsiniz.
- Arzu ederseniz aşağıda tarif ettiğim şekilde etli yemek olarak da hazırlayabilirsiniz.
ETLİ BAL KABAĞI YAPILIŞI
- Kabakları yukarıda tarif ettiğimiz şekilde pişirin.
- Kuzu etini kuşbaşı doğrayın. Bir çelik tencereye koyun. Üzerlerini geçecek kadar su koyup kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
- Pişen etleri süzün. Et suyunu başka yemek ve çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
- Süzdüğünüz etleri tereyağında soteleyin. Biber salçasını da ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. Fırından çıkardığınız pişmiş kabakların üzerine koyarak servis yapın.
Afiyet olsun.
02 Şubat 2020
Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.