Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
İSLİM KEBABI
“İslim Kebabı” geleneksel Türk Mutfağının patlıcan yemeklerinden bir tanesidir. Et ve patlıcanın en güzel birlikteliklerinden birisi olan bu lezzet, yemek kültürü açısından değerli bir miras olarak kabul edilmektedir. Osmanlı ve Türk Mutfağında asırlardan beri yerini koruyan islim kebabı günümüzde farklı tariflerle yapılmaktadır. Köfte ile yapılan çeşidi daha pratik ve kolay olsa da orijinal islim kebabı parça kuzu etiyle yapılandır. Ben kuzu kuşbaşı ile yapılanı daha lezzetli buluyorum. Patlıcan mevsimi geldiğinde, ailem için yaptığım ve severek yediğimiz bu yemeğin tarifini sizlerle de paylaşacağım.
MALZEMELER
- 6 adet uzun ve etli patlıcan
- 750 gr kuzu kuşbaşı. Etler iri doğranmış olsun.
- 8-10 adet yeşil biber
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet domates
- 4 kepçe taze domates rendesi
- 3 kepçe et suyu. Haşladığınız etin suyunu kullanabilirsiniz.
- 2 tatlı kaşığı kaya tuzu, 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (tatlı veya acı), 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı kuru fesleğen, 2 tatlı kaşığı kuru kekik
- Tereyağı
- Zeytinyağı
YAPILIŞI
- Eti üzerini geçecek kadar su koyup pişirin. Daha kısa sürede piştiği için ben düdüklü tencere kullanıyorum.
- Patlıcanları alacalı soyun
- Serçe parmağı kalınlığında uzun şeritler halinde kesin. Bir patlıcandan yaklaşık olarak 4 parça elde edersiniz.
- Doğradığınız patlıcanları yan yana gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kızartın.
- Soğan, domates ve biberi yıkayıp ayıklayın. Soğan ve domatesi 3x3 cm boyunda serçe parmağınız kalınlığında dilimleyin. Biberleri ikiye bölerek sap kısmını kesin. Tohumlarını ayıklayın. 4 cm boyunda parçalara ayırın.
- Pişen eti, suyunu süzerek derin bir kaba alın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı fesleğen, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve 1 tatlı kaşığı kekik koyup karıştırın.
- Kalan et suyunu sos için saklayın.
- Kızaran patlıcanlardan 2 tanesini artı işareti oluşturacak şekilde bir tabağa koyun. Boyu uzun olan patlıcanları alt tarafa, kısa olanları üst tarafa koymanızı öneririm. Ortasına 1-1,5 çorba kaşığı et ve üzerine 1 tepeleme çay kaşığı tereyağı koyun. Önce alt taraftaki patlıcanın iki ucunu sonra üst taraftaki patlıcanın uçlarını üst üste getirerek zarf şeklinde bohça gibi kapatın. Açılmaması için kürdan yardımı ile sabitleyin. Kürdanı derin batırmayın. Patlıcanların uçlarını tutacak şekilde batırmanız yeterli. Uzun kısmı üstte kalsın. Üstte görünen bu kısma diğer malzemeleri dizeceğiz.
- Kürdanın üstte kala kısmına sırasıyla 1 dilim soğan, 1 dilim domates ve üstüne 2 dilim biberi geçirin. Hazırladığın parçaları bir fırın kabına (borcam) dizin. Soğan, biber ve domates dilimlerinden kalan parça olursa, kebapların aralarına serpiştirin.
- Ayrı bir çukur kaba 4 kepçe domates rendesi ve 3 kepçe et suyunu koyun. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı fesleğen, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve 1 tatlı kaşığı kekik ekleyerek karıştırın. Fırın kabına dizdiğiniz kebapların üzerine eşit olarak dökün.
- Daha önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında 30-35 dakika pişirin.
- Et suyu artarsa, daha sonra kullanmak üzere dondurabilirsiniz.
Afiyet olsun.
24 Ağustos 2020
Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.