Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
HİNDİSTAN CEVİZİ UNUNDAN KURABİYE
Kronik hastalıkların tedavisinde sevilerek tüketilen bazı besin unsurlarının da kısıtlanması gerekebilmektedir. Özellikle çocuk ve ergenlik dönemindeki genç hastalarımızın beslenme kurallarına uyum sağlayabilmeleri yetişkin hastalarımız kadar kolay olmuyor. Unlu gıdaları tüketmesi uygun olmayan çocuk hastalarımız arkadaşlarının yediği kurabiye ve diğer unlu gıdaları görünce bu konuda zorlandıklarını görüyoruz. Bilinçli ebeveynler çocuklarının yoksunluğuna yönelik çözümler bulabilmek için çaba harcıyorlar. Onların bu çabalarına yardımcı olabilmek için hem sağlıklı, hem de lezzetli bir kurabiye tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Günde 1-2 adet yenmesi durumunda damak zevki konusunda ihtiyacı karşılayacaktır.
MALZEMELER:
- 4 yumurta. (Yumurtalar oda ısısında olsun. Buzdolabından çıkan yumurtaları hemen kullanmayın. Oda ısısına gelinceye kadar bekletin. Soğuk yumurta kullanırsanız kurabiyeniz yumurta kokar).
- 1 adet büyük boy deveci armudu (yaklaşık 500 gr). Olgun ve sarı kabuklu olanları tercih edin.
- Hindistan cevizi unu (Aldığı kadar. Yaklaşık 100 gr)
- 100 gr kuru üzüm
- 100 gr dövülmüş ceviz
- 10-15 adet çiğ fındık (kurabiye sayısı kadar fındık kullanılacak)
- Eritilmiş ılık tereyağı (1 çay bardağından 1 parmak eksik). Tereyağını erittikten sonra ılımasını bekleyin.
- Portakal kabuğu rendesi (1 portakalın kabuğunu rendeleyin)
- 1 tepeleme çay kaşığı toz tarçın
- 1 tepeleme çay kaşığı vanilya (5 gr)
- 1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat. (Dikkat! Bazı kabartma tozları veya karbonatların içine akışkanlığı sağlamak ve topaklanmayı önlemek için aluminyum konabilmektedir. Bu yüzden kullanılan kabartma tozu veya karbonatın içinde alüminyum olmadığından emin olunmalıdır).
Not: Daha önce Hindistan cevizi ekmeği tarifimizi okuyarak yapanlar bilirler. Eğer kullandığınız karbonatta alüminyum varsa Hindistan cevizi ekmeğinin rengi yeşil olur. Alüminyum, Hindistan cevizi gibi asitli bileşenlerle tepkimeye girdiğinde ekmeğin yeşil bir renk almasına neden olmaktadır. Alüminyum bir ağır metal olup dokulara yerleştiğinde kronik enflamasyon ve özellikle de nöroenflamasyona yol açabilmektedir. Kullandığınız karbonat veya kabartma tozunu bu şekilde test edebilirsiniz. Yeşil renk oluyorsa bu karbonat veya kabartma tozunu bir daha kullanmayın. Yeri gelmişken şunu da belirtelim: Rafine edilmiş tuzların akışkanlığını sağlamak ve topaklaşmalarını engellemek için bu ürünlerin içerisine de alüminyum eklenmektedir.
YAPILIŞI

- Armudu yıkayıp soyun. Dörde bölün. Ortadaki çekirdekli kısmını keserek çıkarın. Rendeleyin. Küçük bir tencerede su ilave etmeden kısık ateşte yumuşayıncaya kadar 10-15 dakika pişirin. Suyunun buharlaşmaması için pişerken tencerenin kapağı kapalı tutun.


- Pişip yumuşayan armutları el blenderı ile püre haline getirin. Soğumaya bırakın.
- Kuru üzümü bir kaba koyun. Üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip 3-4 dakika sıcak suda bekletin. Süzgece alıp soğuk su ile yıkayın. Süzgeç içinde süzülmeye bırakın.
- 2 yumurtayı bütün olarak, üçüncü ve dördüncü yumurtanın ise sarısını bir kaba ayırıp beyazlarını diğer yumurtalarla beraber bir karıştırıcıya koyarak çırpın. Ayırdığımız yumurta sarılarını kurabiyelerin üzerine süreceğiz.
- Soğuyan armut püresini çırptığınız yumurtalara ekleyin.
- Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
- Vanilya, hamur kabartma tozu ve tarçını ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin.
- Karışımı bir başka kaba alın. Sonra tereyağı, kuru üzüm, portakal rendesi ve cevizi ekleyip karıştırın.
- En son Hindistan cevizi ununu ekleyin. Aldığı kadar (yaklaşık 100 gr) Hindistan cevizi unu yeterli olacaktır. Karışım kulak memesi kıvamında olacak.
- Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Karışımdan avuç içini dolduracak kadar parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırıp şekil verin ve tepsiye dizin. Ortalarına 1 veya 2 adet fındık yerleştirin.
- Ayırdığınız yumurta sarılarını ezin. 1 yemek kaşığı su ilave ederek karıştırın. Yumurta fırçası ile her bir kurabiyenin üzerine sürün.
- Daha önceden 170 dereceye kadar ısıttığınınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar 30-35 dakika pişirin.
- Piştikten sonra fırından çıkardığınız kurabiyeleri bir servis kabına alarak servis edebilirsiniz. Soğuduktan sonra yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
20 Ocak 2022
Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.