Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
CEVİZLİ YEŞİL FASULYE
Yeşil fasulye yaz aylarında ülkemizde bolca yetişen bir sebzedir. Mevsiminde derin dondurucuya konularak saklanırsa kış aylarında da yenebilir. Yüksek lif içeren bu sebze bağırsak sorunları olan hastalar tarafından da yenebilmekte ve sorunsuz olarak sindirilebilmektedir.
Şimdi sizinle paylaşacağımız bu yemek kızımıza ait bir tariftir. İlk defa bizim için yaptığında çok beğenerek yedik ve sıkça pişirmeye başladık. Bu tarif yeşil fasulye ile yapılabildiği gibi yeşil börülce ile de yapılabilmektedir. Biz daha çok yeşil fasulye ile yapılanı tercih ediyoruz.
MALZEMELER
- Yarım kg yeşil fasulye
- 100 gr ceviz içi (Ben kırılmış iç ceviz değil kabuklu cevizi tercih ediyorum. Kendim kırıyorum ve böylece içeriğinde kimyasal madde olmadığına emin oluyorum)
- 4-5 diş sarımsak
- 100 gr tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı acı pul biber (isteğe bağlı tatlı da olabilir)
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI
- Yeşil fasulyeleri yıkayın. Uçlarını ayıklayıp boyuna uzun şeritler halinde ikiye bölün. 2-3 cm uzunluğunda doğrayın. Tabanı geniş sığ bir tencerede üzerini geçecek kadar su koyup hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Pişen fasulyeleri süzgeç ile süzün. Süzgece aldığınız fasulyelerin üzerine soğuk musluk suyu gezdirin.
- Kabuklu cevizi ayıklayın. Havanda iri olacak şekilde dövün.
- Sarımsakları ayıklayın. İri olanları uzunlamasına ikiye bölebilirsiniz. İnce ince doğrayın.
- Fasulyeleri haşladığınız tencereyi ocağa koyup orta ateşte tereyağını eritin. Dövülmüş cevizleri ilave ederek 2 dakika çevirin. Dilimlenmiş sarımsakları koyun. 2 dakika daha çevirin. Pul biberi ekleyip karıştırın.
- Tencerenin altını kısın. Süzülen fasulyeleri ilave edip iyice karıştırın. Üzerine tuzunu da ekleyip karıştırdıktan sonra tencerenin ağzını kapatıp 1-2 dakika daha pişirin
- Sıcak olarak servis yapın.
- Soğuduktan sonra bir gün buzdolabında bekletip dinlendirirseniz, ertesi gün sarımsağın tadı daha belirgin hale geliyor ve yemeğinizin lezzeti daha da artıyor. Kısık ateşte karıştırarak ısıtıp, sıcak olarak servis yapın
Afiyet olsun.
24 Temmuz 2020
Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.