PAYLAŞ

Acı ve Tatlı Kırmızı Biber Salçası Yapımı

Bu makale 28271 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi  ailesi için evinde yaptığı  ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.

Kırmızı biber, dünyanın her bölgesinde ve her iklim koşulunda yetişebilir. Acı ve tatlı türleri vardır. A,B ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve lif içeriği açısından oldukça zengindir. Acı kırmızı biber sağlık açısından pek çok faydası olduğu bilinen “kapsaisin” isimli bir maddeyi de içerir. Taze yenebildiği gibi yemeklere de konabilir.  Salça haline getirildiğinde kış ayları boyunca besin değerinden kaybetmeden ve bozulmadan tüketilebilir. Yemeklere de ayrı bir lezzet katar.

MALZEMELER

- Acı biber salçası için: Kırmızı Antakya biberi (acı, salçalık)

Tatlı biber salçası için: Kırmızı kapya biber

- Kaya tuzu

- Böcek ve sineklerden korumak için tül örtü

- Yeteri kadar çelik tepsi

- Yeteri kadar kavanoz

- Kıyma makinesi

- Acı biberleri hazırlarken her aşamasında eldiven kullanmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde ellerinizde yanma hissi olur.

 YAPILIŞI

- Kırmızı biberleri ortadan bölüp saplarını çıkartın. Tohumlarını ayıklayın. Yıkayın. 

- Yıkanan biberleri suyunun süzülebileceği bir şekilde bekletin.

- Biberleri elektrikli kıyma makinesinin orta kalınlıktaki eleğinde çekerek, çok ince olmayan, pürtüklü bir püre elde edin.

- Hafif tuzlu bir yemek tadına gelecek şekilde içine kaya tuzu ilave edin.

- Rahat kuruması için tepsilere fazla kalın olmayacak bir tabaka halinde paylaştırın.

- İçine karınca, böcek vs. girmemesi için zeminden yüksek bir seviyede güneş görecek şekilde yerleştirin. Üzerini tül örtü ile örtün. Tülün sulu biber püresinin içine girmemesi için tepsilerin arasına veya içerisine yükseltiler koyarak adeta küçük bir çadır yapabilirsiniz. (Ben yükselti olarak boşalmış, temiz süt şişelerini kullanıyorum)

-  Sabah akşam günde 2 defa karıştırın.

- Suyu azalıp koyulaştıkça tepsileri birbirine boşaltarak tüm salçanın birbiri ile bütünleşmesi ve karışmasını sağlayın. Böylece aynı kıvam ve lezzette salça elde edersiniz.

- Salça kıvamına geldikten sonra üstlerinde yarım parmak boşluk kalacak şekilde kavanozlara doldurun. Kavanozların içinde hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. Kavanozdaki salçanın hava ile temasını kesecek şekilde, üstüne ince bir tabaka halinde sızma zeytinyağı ekleyin ve ağzını sıkıca kapatın.

- Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklayın.

Doğal ve katkı maddesi kullanılmadığına emin olduğunuz bir ürün elde ettiniz. Kış boyunca pişireceğiniz tencere yemeklerinize ayrı bir lezzet katacaktır. Yaz biberinin lezzetini kışa taşıyacaktır. Etli ve etsiz sebze yemeklerinizde, et yemeklerinde, zeytinyağlı yemeklerde, sos yapımında kullanabilirsiniz. 

Afiyet olsun

19.Ağustos.2016

 

Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.

KVKK'na uygun olarak kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi ziyaret etmekle çerez ve gizlilik politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi edinmek için Gizlilik ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

KABUL ET DAHA FAZLA BİLGİ