Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Nane ve kekik taze ve kurutulmuş olarak Türk mutfağında sıklıkla kullanılır. Bu ürünlerin toplu üretimi sırasında hangi şartlarda üretildiği, temiz yıkanıp yıkanmadığı, zirai ilaç bulaşığı olup olmadığı, nerede ve hangi şartlarda kurutulduğu, içine haşerat, böcek veya başka maddelerin karışıp karışmadığı gibi birçok soru işareti vardır. Halbuki nane ve kekik evde çok rahatlıkla kurutulabilir. Böylece temiz, sağlıklı bir ürün elde ettiğinizden de emin olabilirsiniz.
MALZEMELER
- Taze nane 1-2 kasa (1 kasada 25-30 demet nane vardır)
- Taze dağ kekiği 20-25 demet. Kurutmak için dağ kekiği tercih edilmelidir. Dağ kekiği hafif dolgun, yuvarlak yaprak yapısına sahiptir. Çok rahat kurutulup, ufalanabilir. Yaprakları çam dikeni gibi uzun ince ve yassı olan kekik türü kurutma için uygun değildir.
Bu miktarlar normal kullanıma göre 4 kişilik bir ailenin kışlık ihtiyacını karşılayabilir. Çok fazla nane yada kekik kullanıyorum diyorsanız miktarı artırabilirsiniz.
- Çamaşır ipi
- Cam kavanoz
YAPILIŞI
- Nane ve kekiklerin demetlerini bozmayın. Lastiklerini sıkılaştırarak dağılmalarını engelleyin.
- Demetleri geniş bir leğende, kovada veya mutfak evyesinde bol su ile birkaç defa temizlendiğinden emin oluncaya kadar iyice yıkayın.
- Hafif tuzlu su içinde 1 dakika bekletip durulamak için tekrar yıkayın.
- Doğrudan güneş almayan bir balkona çamaşır ipi gerin.
- Nane veya kekikleri aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi ipe asın ve iyice kurumasını bekleyin.
- Kuruduktan sonra geniş bir kapta yine demetleri çözmeden elinizle hafifçe sıkıştırarak nane yapraklarını dallarından ayırın. Nane yaprakları döküldükten sonra demet halinde kalan dalları atın.
- Dökülen yaprakları iki avucunuzun arasında sürterek ufalayın.
- Cam kavanozlara koyup serin, doğrudan güneş ışığı almayan, kuru bir yerde saklayın.
Afiyet olsun.
21.Ağustos.2016
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.