Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Turşu yaz sebzelerinin kış mevsiminde de tüketilebilmesini sağlayan geleneksel bir saklama yöntemidir. Kendi hallerine bırakıldığında 10-15 gün içinde bozulacak olan bu sebzeler turşu haline geldiğinde kış boyunca saklanabilir. Geleneksel yöntemle doğal ürünler kullanılarak yapılmış olan turşu hem antibakteriyel özelliği ile hem de içerdiği yoğun probiyotikler, antioksidanlar, mineraller ve bol miktarda lif içermesi ile gıdadan öte bir şifa kaynağı olarak düşünülebilir. Turşunun içindeki liflerin farklı bir özelliği de maya bakterileri tarafından önceden sindirim işlemine tabi tutulmuş olmasıdır. Bu sayede insan sindirim sisteminde hazmedilmesi güç olan posa ve bazı gıda lifleri maya bakterileri tarafından parçalanmış olduğu için kolayca sindirilebilir. Posa ve lifler bağırsak sağlığı açısından önemli olduğu kadar aynı zamanda bağırsak florasının da besin kaynağıdır. Posadan fakir gıdalarla beslenen insanların bağırsak floraları kolayca tahrip olur. Her gün bir miktar turşu tüketildiğinde bağırsak florasının ihtiyacı olan iyi huylu bakterileri (probiyotikler), posa ve lifleri vücudumuza doğal yolla almış oluruz. Aynı zamanda sindirim problemi yaşayanlar için de doğal bir ilaçtır. Ancak şunu da belirtmek gerekir. Turşunun ham maddesi olan sirkenin ev yapımı olması çok önemlidir. Doğal sirke içindeki probiyotiklerden dolayı bulanık ve tortuludur. Bulanık olmayan sirkelerin probiyotik içeriklerinden şüphe duymak gerekir. Ev yapımı sirke zayıf asit olmasına rağmen vücuttaki etkisi alkali yapıcıdır. Bu özelliğinden dolayı doku asidozunu giderir.
MALZEMELER:
- 1 kg biber
- 150 gr sarımsak
- 1 litre su
- 200 ml üzüm sirkesi (evde yapılan sirke)
- 100 gr kaya tuzu
- 1 çorba kaşığı limon tuzu
- 4-5 adet havuç
- 1 kase çekirdeksiz üzüm
- ½ demet maydanoz
YAPILIŞI
- Suyun içine tuzu ekleyerek kaynatın. Soğuduktan sonra sirkeyi ve limon tuzunu karıştırıp erimesi için bekletin.
- Biberleri, maydanozu yıkayıp ayıklayın.
- Sarımsakları ayıklayın.
- Havuçları soyarak halka halka dilimleyin.
- Turşu kuracağınız kavanoza sırasıyla birkaç diş sarımsak, bir avuçtan fazla biber, 1 avuç dilimlenmiş havuç, 10-15 tane üzüm, birkaç diş sarımsak, bir avuçtan fazla biber sıralaması ile katmanlar halinde turşu malzemelerini dizin.
- Malzemeleri mümkün olduğunca sıkıştırın, çünkü salamura suyunu ekleyince, biberler yumuşar ve kavanozda yer açılır.
- En üste maydanozu yine sıkıştırarak koyun. Maydanoz bir nevi kapak görevini görür.
- En son salamura suyunu ekleyin. Su seviyesi maydanozların üzerine çıksın.
- Turşunun kapağını kapattıktan sonra ışık almayan bir yerde 2-3 hafta bekletin.
Afiyet olsun.
06.Eylül.2015
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.