PAYLAŞ

Elma Sirkesi Yapımı

Bu makale 101888 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi  ailesi için evinde yaptığı  ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.   

ELMA SİRKESİ

Bir tatlı kaşığı ev sirkesi bir avuç dolusu probiyotik hapından daha fazla miktarda ve çeşitlilikte probiyotik içerir. Üstelik herkesin evinde kolayca yapabileceği bir gıdadır. İçinde bulunduğumuz mevsim elma sirkesi yapımı için uygun bir zamandır.   

 Elma sirkesi yapımı ile ilgili videomuzu üstteki linkten izleyebilirsiniz.

MALZEMELER

- Elma

- 2 tatlı kaşığı toz şeker (4 litrelik kavanoz içindir)

- Cam kavanoz (Ağzı geniş)

- Tahta kaşık (Deterjan ile yıkanmayacak)

- Peçete veya tülbent

- Paket lastiği

YAPILIŞI

- Elmaları yıkadıktan sonra kabaca 5-6 parçaya bölüp cam kavanozun üçte birine gelecek kadar doldurun.

- Kavanozun üçte iki seviyesine gelecek kadar kaynamış soğumuş su ilave edin. Yukarıda kalan üçte bir kısım karıştırma payıdır.

- Şekeri ekleyin.

- Sirke sineklerinin sirkenin içine düşmesini önlemek için ağzını tülbent ya da kağıt havlu ile kapatıp etrafına paket lastiği geçirin. Direkt güneş ışığı almayan,  ısısı 22-25 derece arasında olan bir yere koyun.

- Kavanozu haftada 3-4 defa alt üst edecek şekilde tahta bir kaşıkla iyice havalandırarak karıştırın. Eğer düzenli karıştıramazsanız endişe etmeyin. Kaldığınız yerden devam edersiniz. Süre biraz daha uzar ancak yine de sirkeniz olur.

- Elmalar yavaş yavaş posa haline gelir ve posa kavanozun ağız kısmına yakın bir bölgede birikir. 10-15 gün sonra dibe çöker. İlk 1 hafta alkol kokusu ve tadı alınır. Bu normaldir. Sirkeleşme posa dibe çöktükten sonra başlar.

 - Bu zaman içinde sirkenin üzerinde yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu tabaka küf değildir, sirkeyi oluşturan bakterilerin artıklarıdır. Yani sirke anası denen oluşumun başlangıç aşamasıdır. Bunun için endişelenmeyin.        

- Olgunlaşmayı hızlandırmak için posa dibe çöktükten sonra eğer elinizde varsa, her kavanoza evde yapılmış doğal sirkeden 1-2 kepçe ekleyebilirsiniz.  Sirke kokusu ve tadı ortaya çıkıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Sirkeye dönüştükten sonra temiz bir tülbentten süzün. Posayı da iyice sıkın, kupkuru kalsın. Artığı çöpe atın ya da toprağa karıştırın.

- Sirkemizin her 5 litrelik kavanozu için bir kibrit kutusu boyutunda ekmek içi, 15 tane kuru nohut ve 1 silme tatlı kaşığı kadar kalın kaya tuzu ekleyin. Bu miktardaki tuz sirkenizi korur. Fazla miktarda tuz konması halinde sirkedeki probiyotik bakterileri zarar görebilir. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 40 gün dinlendirin. Mümkün olduğunca serin ve karanlık bir yerde durmasında fayda var. Tabii ki sirkenin eskisi makbuldür. Ne kadar uzun süre dinlenirse o kadar kıymetli olur.

Bağırsak dostu bir içecek kazandınız. Piyasadaki hiçbir probiyotik preparatı ev yapımı sirke ve bu sirkeden yapılan turşu kadar çok miktarda ve çeşitlilikte probiyotik bakteri içeremez. Salatalarınızda ve turşu yapımında kullanabilir, su ve domates sosu ile karıştırıp içine limon sıkarak içebilirsiniz. Mide asidinin azaldığı gastrit hastalarında sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olduğunu da unutmayalım. Sirkenin ve probiyotik bakterilerinin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu merak ediyorsanız “Bağırsak Florasının Önemi” yazımı okuyabilirsiniz

Afiyet olsun.

01.Ocak.2016

Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.

KVKK'na uygun olarak kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi ziyaret etmekle çerez ve gizlilik politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi edinmek için Gizlilik ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

KABUL ET DAHA FAZLA BİLGİ