Bu yazıyla ilişkili olarak "Kemik Suyunun Faydaları" yazımızı okumanızı öneririm. İlgili yazıya makaleler bölümünden ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
- Kuzu, dana (otlayan hayvan) veya tavuk kemiği (tercihen köy tavuğu). İlikli ve iri kemikler tercih edilmelidir. Kemikler ilikli bölümleri açığa çıkacak şekilde parçalara ayrılmalıdır.
- Su
- 2 yemek kaşığı sirke
- Arzuya bağlı olarak havuç, soğan, sarımsak, kereviz vb sebzeler.
Kemik suyu yapımı ve faydaları ile ilgili videomuzu üstteki linkten izleyebilirsiniz.
YAPILIŞI
- Kemikler büyük bir tencereye konur. Üzerini kapatacak miktarda su eklenir. Arzuya göre lezzet vermek üzere içine soğan, havuç, sarımsak, kereviz vb. gibi sebzeler de eklenebilir.
- Kemikteki kalsiyum ve diğer minerallerin kolayca çözülerek suya geçebilmesi için suya 2 yemek kaşığı sirke eklenir.
- Kaynayınca tencerenin altı iyice kısılır (mum alevi gibi). Kısık ateşte en az 8-10 saat kadar kaynatılır. Uzun süre kaynatmak kemiğin içeriğindeki kollajen, jelatin ve minerallerin çözünerek suyuna geçmesi için gereklidir. Bu süre içinde suyun yüzeyine çıkan köpük süzgeçle alınıp atılmalıdır.
-Kaynatma süresinin sonunda soğumaya bırakılır. Soğuyan kemik suyunun yüzeyinde bir yağ tabakası meydana gelir. Bu tabaka alttaki jelatinimsi kısmı dış etkenlerden koruduğu için gerek olmadıkça bütünlüğü bozulmamalıdır.
-Hazırlanan bu kemik suyu porsiyonlara bölünerek derin dondurucuda dondurularak gereksinim oldukça kullanılabilir. Yemeklere karıştırıldığında lezzet verir. Ya da çorba olarak kullanılabilir.
Afiyet olsun
24.Mayıs.2016
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.