Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Önemli Uyarı: Bu tarifi okumadan önce "Ekşi Maya Nasıl Elde Edilir?" yazımızı okumanızı ve yazıdaki videomuzu izlemenizi öneririm.
Ekmek yapmaya başlamadan önce ekşi mayanızdan bir miktar ayırın. Bu ayırdığınız mayayı beslemeye devam edin. Bu şekilde mayanızı kaybetmezsiniz elinizde her zaman maya bulunur. Yedek maya ayırmadan eldeki mayanın hepsini ekmek yapımında kullanırsanız, mayayı yeni baştan hazırlamak zorunda kalırsınız.
Ekmek yapımında kullanacağınız mayanın kıvamını en son gün biraz daha sıvı olacak şekilde ayarlamanızı öneririm.
EKMEK HAMURUNUN HAZIRLANMASI
- 1-2 kepçe ekşi maya. (Bir ekmek için 1-2 kepçe ekşi maya yetebiliyor. Daha fazla miktarda kullanmak da mümkün ancak ekmeğin tadı fazla ekşi olabilir. Ekşi ekmek tercih ederseniz veya yeteri kadar mayalanma olmazsa daha fazla maya kullanabilirsiniz. Ben biraz ekşimsi ekmeği tercih ediyorum)
- 2-3 su bardağı ılık su
- 750 gr tam buğday unu
- 1.5 tatlı kaşığı kaya tuzu
- Kalıbı yağlamak için tereyağı
Tecrübe kazandıkça yukarıda verdiğim ölçülerin miktarını değiştirerek kendi damak tadınıza uygun lezzette ekmekler üretebilirsiniz.
Mayayı bir kaba aktarıp üzerine 2-3 bardak ılık su döküp, karıştırarak eritin. 750 gr un ve tuzu katın. Karışımı ezmeden yoğurun. Tüm malzeme birbiriyle bütünleşsin. Kulak memesinden daha yumuşak hafif cıvık kıvamlı bir hamur elde edin. 2-3 bardak su yetmez ise daha fazla su ekleyebilirsiniz. Su miktarı tam buğday ununun markasına göre değişebilir. Yarım saat sonra hamuru elinizle çekerek ve uzatarak karıştırın (hamuru ezmeyin, yumruklamayın). Yarım saat aralıklarla 2-3 defa daha karıştırın.
Bir kek kalıbının veya fırına dayanıklı cam kabın içini tereyağı ile tamamen yağlayın. Hamuru kalıbın yarısına kadar gelecek şekilde aktarın. Ilık bir yerde kendi hacminin iki katı oluncaya kadar kabarmasını bekleyin. Hamurun kabarması bulunduğu ortamın ısısına, kullanılan unun cinsine göre 6 ila 12 saat bazen daha uzun sürer. Hava soğuksa süre uzar.
“Ekmek hamurunu, 2 katına çıktıktan sonra da daha fazla bekleteyim, kabarması garanti olsun" diye düşünebilirsiniz. Maya canlıdır. Bir mayalama sonra da çöküşe geçme döngüsü var. Uzun süre bekletilirse ekmek hamuru çökmeye başlar, tadı ekşileşir, kokusu keskinleşir ve ekmeğin gözenekleri küçülür. O yüzden, kabarmasının tam güzel evresindeyken fırınlanmalıdır.
FIRINLAMA
Fırını 230 dereceye (tercihen turbo ayarıyla, turbo yoksa alt üst ısıtıcıyla) ısıtın. Fırın ısındığında alttan ikinci rafa ekmek kalıbını yerleştirin. 20 dakika 230 derecede, 60 dakika 200 derecede pişirin. Toplam 1 saat 20 dakika fırınlanmalı. Her fırının pişirme süresi farklı olabilir. Ekmek yanar ya da içi çiğ kalırsa 200 derecede pişirilen süreyi uzatıp kısaltabilirsiniz. Pişen ekmeği fırından çıkarın, üzerine elinizle vurun, tok bir ses çıkmalı. 5-10 dakika ılımaya bırakın. Sonra kalıbı ters yüz edin. Kalıptan çıkan ekmeği soğuyana kadar hava alabileceği bir tel ızgara üzerinde bekletin, aksi halde ekmeğiniz nemlenip hamur olabilir. Dünyanın en lezzetli ve sağlıklı ekmeğini afiyetle yiyin…
SAKLAMA
Fırından çıktıktan sonra en az yarım saat dinlendirilirse ekmek kendine gelir. Tel ızgara üstünde soğuması ve nemini çekmesi için beklettikten sonra muhafaza edin. 1-2 gün içinde bitiremeyecekseniz buzdolabında durması daha iyi olur. Daha uzun süre saklamayı düşünüyorsanız dilimleyip deep-freez’de saklayabilirsiniz. Kızartıp ısıttıktan sonra yiyebilirsiniz.
Ekşi maya ekmeğini yapmak ilk başta zahmetli bir iş olarak görülebilir. Ancak müsait olunan bir hafta sonunda ihtiyacınız olan ekmeği yapıp deep-freez’de sakladığınızda uzunca bir süre tüketebilirsiniz. Şimdi sağlığınız için gerekli olan bu zamanı ayırmazsanız ileride hastalıklarla baş edebilmek için zaman harcayacağınızı hatırlatmak isterim.
Afiyet olsun.
29.Eylül.2015
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.