Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.
TAZE BAKLA NASIL SAKLANIR?
Bazı yaz sebzelerinin histamin içeriği yüksektir. O yüzden histamin intoleransı olan hastalarımıza bu sebzeleri kısıtlamak durumunda kalıyoruz. Bu hastalarımız haklı olarak yaz aylarında pişirecek sebze bulamamaktan yakınıyorlar ve “Ne pişirelim? Hangi sebzeleri önerirsiniz” sorusunu bize sıklıkla soruyorlar.
Taze yeşil bakla histamin içermeyen sebzelerden bir tanesidir. Kendisine özel bir tadı olan bu sebze zeytinyağlı olarak pişirildiğinde soğuk olarak da yenebildiği için sıcak yaz aylarında tercih edilen bir yemek seçeneği olmaktadır. Özellikle sarımsaklı ev yapımı yoğurt ile birlikte servis edildiğinde ayrı bir lezzet kazanır. Ancak taze baklanın mevsimi 2-3 ay ile sınırlıdır. Mart ayının ortasından itibaren pazar ve manav tezgahlarında yerini alan taze baklanın mevsimi Mayıs ayının sonunda bitmektedir.
Bu yazımızda taze baklanın tadını ve doğallığını ilerleyen yaz aylarına da taşımanın kolay ve sağlıklı yollarından birisini size anlatacağım. Böylece histamin içeren gıdaları kısıtladığımız hastalarımız yaz aylarında yiyebilecekleri bir sebze çeşidini daha kazanmış olacaklar. Şimdi size anlatacağım bu yöntemle donduracağınız taze yeşil baklayı rahatlıkla tüketebilirsiniz.
MALZEMELER
- Taze yeşil bakla.
Bakla alırken körpe, ince ve taneleri küçük olanlarını tercih ediyorum. Taneleri belirginleşmiş iri baklaları almıyorum. Bu yıl semt pazarından aldığım 2.250 gr baklayı 500 gramlık 4 pakete bölerek dondurdum.
- Buzdolabı saklama poşeti
YAPILIŞI
- Baklaları yıkayın. Ayıklayın
- Bıçakla keserek 4-5 cm büyüklükteki parçalara bölün.
- Yıkanan ve bölünen baklalar buharda tutulmadan önce bekletilirse kararabilirler. Bu nedenle tencerenizin alacağı kadar bir miktarı ayıklayın ve bıçakla küçük parçalara bölün. Tencereniz dolduktan sonra kalan baklaları ayıklamayı bırakın ve hazırladığınız ilk partiyi buharda tuttuktan sonra onlar soğurken ikinci parti baklayı ayıklayıp parçalamaya başlayın. Ben aldığım 2.250 gram baklayı iki parti halinde hazırladım.

- Ayıkladığınız ilk parti baklayı buharda 10-20 dakika, renkleri değişinceye kadar hafifçe pişirin. Eğer bu ön pişirme işlemini yapmadan doğrudan dondurursanız, baklalar lezzet kaybına uğrar.

- Buharlı pişiriciniz varsa baklayı pişirmek için onu kullanın. Ben bu işi basit bir aparatla hallediyorum. Kevgir şeklinde ve tencerenin içine yerleştirilen bir aparatım var onu kullanıyorum. Tencerenin dibine biraz su koyduktan sonra pişirme aparatını tencerenin içine yerleştiriyorum. Bu aparatın yüksek ayakları su ile sebzeler arasında bir mesafe kalmasını sağlıyor ve sebzelerin suyla temasını engelliyor.

- Buhara tutulan baklaları çabucak soğuması için ince bir tabaka halinde fırın tepsisine yayın. İlk parti soğuyuncaya kadar ayıklamadığınız diğer baklalarınızın hazırlığını yapabilirsiniz. Pişen baklaları soğuttuktan sonra birer yemek hazırlanacak miktarlara bölerek buzdolabı poşetlerine koyun.

Ben 500 gr’lık porsiyonlar halinde donduruyorum. Baklaları kesinlikle sıcakken poşetlemeyin. Tarif ettiğim şekilde hazırladığınız malzemeyi derin dondurucuda dondurun.
- Böylece yaz boyunca tazeliğini koruyacak ve lezzet kaybı olmadan tüketebileceksiniz.
Afiyet olsun.
24 Mart 2019
Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.