PAYLAŞ

Zeytinyağlı Taze Bakla

Bu makale 13491 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan görseller de bu ürünlere aittir.  

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

Taze bakla histamin içermeyen sebzelerden bir tanesidir. Bu özelliğinden dolayı histamin intoleransı olan hastalarımız da bu gıdayı rahatlıkla yiyebilmektedir. Kendisine has bir tadı olan bu sebze zeytinyağlı olarak pişirildiğinde soğuk olarak da yenebildiği için sıcak yaz aylarında tercih edilen bir yemek seçeneği olmaktadır. Özellikle sarımsaklı ev yapımı yoğurt ile birlikte servis edildiğinde ayrı bir lezzet kazanır.

Zeytinyağlı bakla tariflerinde genellikle un ve şeker kullanılır. Oysa bu malzemeleri kullanmadan da damak tadımıza hitap eden bir lezzet hazırlamak mümkün olabilmektedir. Bu yazıda kendi ailem için un ve şeker kullanmadan pişirdiğim zeytinyağlı bakla yemeğinin tarifini sizlerle paylaşacağım.

 

MALZEMELER

- 500 gr taze yeşil bakla.

Bakla alırken körpe, ince ve taneleri küçük olanlarını tercih ediyorum. Taneleri belirginleşmiş, iri baklaları almıyorum.

- 3 adet iri soğan

- 1 su bardağı sızma zeytinyağı

- ½ çay bardağı su

- Yeteri kadar kaya tuzu

- ½ demet dereotu

 

YAPILIŞI

- Soğanları dörde bölüp, salata soğanı şeklinde doğrayın. Doğranmış soğanların katmanlarını elinizle hafifçe karıştırarak birbirinden ayırın. Soğanları ezmeyin.

 

- Baklaları yıkayın ve ayıklayın. Bıçakla 4-5 cm büyüklükteki parçalara bölün.

- Yıkanan ve bölünen baklalar pişirilmeden bekletilirse kararabilirler.

 

- Baklaları zaman kaybetmeden tencereye koyun. Doğradığınız soğanları üzerine serin.

- Kaya tuzunu ilave edin. Ben 1 tatlı kaşığı tuz ilave ediyorum.

- ½ su bardağı kadar soğuk su ilave edin.

- Kısık ateşte pişirmeye başlayın.

- Yemek tam olarak pişmeden, baklalar yumuşamaya başlayınca karıştırın. Soğanlar ve baklalar harmanlansın.

- Baklaları kısık ateşte pişirin. Çok su saldıysa, piştikten sonra tencerenin kapağını açıp, su buharlaşıncaya kadar 5-10 dakika daha kaynatın.

- Pişen yemeği servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağını gezdirin. Zeytinyağı yemeğin her tarafına eşit dağılsın.

 

- Dereotunu saplarından ayırın. Yıkayıp süzülmesini bekleyin ve ince ince kıyın. Kıydığınız dereotunu yemeğin üzerine, eşit dağılacak şekilde serpiştirin.

 

- Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt koyarak servis edin.

Afiyet olsun

11.Nisan.2019

Yasal uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

 

 

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.

KVKK'na uygun olarak kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi ziyaret etmekle çerez ve gizlilik politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi edinmek için Gizlilik ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

KABUL ET DAHA FAZLA BİLGİ