Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Salça yaparak yaz domatesinin tadını ve doğallığını kış sofralarına kolay ve sağlıklı bir yolla taşıyabilirsiniz. Ev yapımı salça güneş altında kurutulduğu için kimyasal herhangi bir katkı maddesi kullanılmamasına rağmen uzun süre saklanabilir.
MALZEMELER:
-Doğal Tarla Domatesi (Ankara için Ayaş veya Nallıhan domatesi). Salça yapmak için az sulu ve posası fazla olan yumurta şeklindeki domates türü tercih edilebilir. Ancak ben tadı ve kokusu daha güzel olan Ayaş veya Nallıhan domatesini tercih ediyorum. Su oranı fazla olduğu için kuruması uzun sürse de daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.
-Kaya tuzu
-Böcek ve sineklerden korumak için tül örtü
-Yeteri kadar çelik tepsi
-Yeteri kadar kavanoz
YAPILIŞI:
Domatesleri yıkayın. Ben kabuklarını soymuyorum. Domatesin kabuğu likopen açısından en zengin bölgesidir.
Kabaca 4-5 parçaya ayırarak bir tencereye koyun. Suyunu bırakıncaya kadar kısık ateşte, suyunu bıraktıktan sonra da orta harlı ateşte domatesler yumuşayana kadar kaynatın. Domatesler yumuşadıktan sonra bir el blenderi yardımı ile iyice parçalayın.
İri delikleri olan bir süzgeçten geçirerek çok kaba posasını ayırıp atın. Kalan kısma tuzlu bir yemek tadına gelecek şekilde kaya tuzu ilave edin. Rahat kuruması için tepsilere fazla kalın olmayacak bir tabaka halinde paylaştırın.
İçine karınca, böcek v.s girmemesi için zeminden yüksek bir seviyede güneş görecek şekilde yerleştirin. Üzerini tül örtü ile örtün. Tülün sulu domates püresinin içine girmemesi için tepsilerin arasına yükseltiler koyarak adeta küçük bir çadır yapabilirsiniz. (Ben aralara yükselti olarak boşalmış, temiz süt şişeleri yerleştiriyorum)
Sabah akşam günde 2 defa karıştırın.
Suyu azalıp koyulaştıkça tepsileri birbirine boşaltarak tüm salçanın birbiri ile bütünleşmesi ve karışmasını sağlayın. Böylece aynı kıvam ve lezzette salça elde edersiniz.
Salça kıvamına geldikten sonra üstlerinde yarım parmak boşluk kalacak şekilde kavanozlara bastırarak doldurun. Kavanozun üstüne salçanın hava ile temasını kesecek şekilde sızma zeytinyağı koyun ve ağzını sıkıca kapatın.
Domates salçası biber salçasına göre daha çabuk bozulabilir. Ben kış süresince salça kavanozlarını buzdolabında saklıyorum. Serin ve karanlık bir yerde de saklanabilir.
Doğal ve katkı maddesi kullanılmadığına emin olduğunuz bir ürün elde ettiniz. Kış boyunca pişireceğiniz tencere yemeklerinize ayrı bir lezzet katacaktır. Yaz domatesi lezzetini kışa taşıyacaktır. Etli ve etsiz sebze yemeklerinizde, zeytinyağlı yemeklerde, soslarda kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun
29.Eylül.2015
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.