Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Turşu yaz sebzelerinin kış mevsiminde de tüketebilmesini sağlayan geleneksel bir saklama yöntemidir. Kendi hallerine bırakıldığında 10-15 gün içinde bozulacak olan bu sebzeler turşu haline geldiğinde kış boyunca saklanabilir. Geleneksel yöntemle doğal ürünler kullanılarak yapılmış olan turşu yoğun probiyotik, antioksidan, mineral ve bol miktarda lif içermektedir. Aynı zamanda antibakteriyel özellik de gösterir.
Bu yazıyla ilişkili olarak "Fermente Sebzelerin Sağlığımız İçin Önemi" yazımı da okumanızı öneririm. İlgili yazıya makaleler bölümümüzden ulaşabilirsiniz.
DOMATES ve SALATALIK TURŞUSU YAPIMI
MALZEMELER:
- Domates (yeşil-ham) veya salatalık (tercihe göre kornişon)
- Miktarlar 5 lt’lik kavanoza göre verilmiştir.
- 30-35 diş sarımsak
- 10 su bardağı su
- Çekirdeksiz yaş üzüm
- 2,5 su bardağı üzüm sirkesi (evde yapılan sirke)
- 5 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 yemek kaşığı limon tuzu
- 5 adet havuç
- ½ demet maydanoz
Not: Sirke ve salamura suyu ölçüleri domates ve salatalıkların kavanozlara yerleştirilme sıklığı ve aralarda kalan boşluklara göre değişebilir. Sirke Kavanozun 1/3 ünü geçmeyecek, salamura suyu kavanozun kalan kısmını dolduracak şekilde ayarlanacak.
YAPILIŞI
- Salamura suyu hazırlanması için 10 su bardağı suyun içine 5 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzunu ekleyerek kaynatın. Soğumaya bırakın.
- Domates ve salatalıkları yıkayın. Derin ve ısıya dayanıklı bir kap içine koyun. Üzerlerini geçecek kadar kaynar su dökün. 15-20 saniye kaynar suda bekletip, suyunu süzün. Hemen arkasından soğuk su koyun. 2 dakika sonra soğuk sudan çıkarın, süzülmeye bırakın.
- Maydanozu yıkayıp ayıklayın.
- Sarımsakları ayıklayın.
- Havuçları soyarak halka halka dilimleyin.
- Turşu kuracağınız kavanoza sırasıyla 6-7 diş sarımsak,1 avuç üzüm, domates veya salatalık, 1 avuç dilimlenmiş havuç, 6-7 diş sarımsak, 1 avuç üzüm, domates veya salatalık sıralaması ile katmanlar halinde turşu malzemelerini dizin.
- Limon tuzunu ekleyin.
- En üste maydanozu sıkıştırarak koyun. Maydanoz bir nevi kapak görevini görür.
- Sirkeyi ekleyin. Sirke seviyesi kavanozun 1/3 ünü geçmesin.
- En son salamura suyunu ekleyin. Su seviyesi maydanozların üzerine çıksın.
- Turşunun kapağını kapattıktan sonra ışık almayan bir yerde 2-3 hafta bekletin.
Afiyet olsun.
07.Kasım.2015
Yasal Uyarı: Bu makale özgün bir yazı olup telif hakkı yazarlara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.