Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi ailesi için evinde yaptığı ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.
Geleneksel yöntemle evde yapılan salamura zeytin, zeytin meyvesinin insan sağlığını olumlu etkileyen tüm öğelerinin korunmasını sağlarken aynı zamanda fermentasyon sonucu oluşan probiyotik bakterilerle besin değerini daha da artırmaktadır. Bu konuda daha geniş bilgi için "Zeytinin Fermentasyonu...Salamura Zeytin" yazımızı okumanızı öneririm.
Bu yazıda ailemizde kuşaklar boyunca aktarılan, anneannemden kalan siyah zeytin tarifini paylaşıyorum.
MALZEMELER
5 kg siyah zeytin (Ağaçtan toplanmış, işlem görmemiş)
2 çay bardağı kaya tuzu
2 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı ev yapımı sirke
1 çay bardağı şeker (zeytinin olgunlaşması sırasında probiyotik bakteriler şekeri fermente ederek asit oluşumunu sağlarlar. Zeytin olgunlaştıktan sonra artık içinde şeker kalmaz).
8 litrelik cam kavanoz
YAPILIŞI
- Zeytinler yıkanıp süzülmeye bırakılır
- Süzüldükten sonra kavanoza aktarılır
- Üzerine kaya tuzu, zeytinyağı, sirke ve şeker eklenir
- Zeytinin olgunlaşması sırasında probiyotik bakteriler şekeri fermente ederler. Zeytin olgunlaştıktan sonra artık içinde şeker kalmaz
- Kavanozun kapağı sızdırmayı ve hava almayı önleyecek şekilde sıkıca kapatılır. Gerekirse kapağın altına temiz bir buzdolabı saklama poşeti yerleştirilerek sızdırmazlık sağlanır.
- 2 ay süreyle her gün günde bir defa, sert bir zemin üzerinde yan yatırılarak, içindeki malzeme iyice karışacak şekilde ileri, geri yuvarlanır.
- 2 aydan sonra üçüncü ayın sonuna kadar haftada 1 defa yuvarlamaya devam edilir
- 3 ayın sonunda fermentasyon işlemi tamamlanarak zeytinin acılığı azalır ve tatlanır.
Afiyet olsun.
13.Kasım.2015
Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.