PAYLAŞ

Salamura Siyah Zeytin Yapımı

Bu makale 39769 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Mutfak Atölyesi bölümümüzdeki tüm tarifler Dr.Gökşin Balım’ın kendi  ailesi için evinde yaptığı  ürünlere ait olup, defalarca denenmiş ve güvenilir tariflerdir. Yazılarda kullanılan resimler de bu ürünlerin görselleridir.

Geleneksel yöntemle evde yapılan salamura zeytin, zeytin meyvesinin insan sağlığını olumlu etkileyen tüm öğelerinin korunmasını sağlarken aynı zamanda fermentasyon sonucu oluşan probiyotik bakterilerle besin değerini daha da artırmaktadır.  Bu konuda daha geniş bilgi için "Zeytinin Fermentasyonu...Salamura Zeytin" yazımızı okumanızı öneririm.

Bu yazıda ailemizde kuşaklar boyunca aktarılan, anneannemden kalan siyah zeytin tarifini paylaşıyorum. 

MALZEMELER

5 kg siyah zeytin (Ağaçtan toplanmış, işlem görmemiş)

2 çay bardağı kaya tuzu

2 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 çay bardağı ev yapımı sirke

1 çay bardağı şeker (zeytinin olgunlaşması sırasında probiyotik bakteriler şekeri fermente ederek asit oluşumunu sağlarlar. Zeytin olgunlaştıktan sonra artık içinde şeker kalmaz).

8 litrelik cam kavanoz

YAPILIŞI  

Zeytinler yıkanıp süzülmeye bırakılır

- Süzüldükten sonra kavanoza aktarılır  

- Üzerine kaya tuzu, zeytinyağı, sirke ve şeker eklenir  

- Zeytinin olgunlaşması sırasında probiyotik bakteriler şekeri fermente ederler. Zeytin olgunlaştıktan sonra artık içinde şeker kalmaz

- Kavanozun kapağı sızdırmayı ve hava almayı önleyecek şekilde sıkıca kapatılır. Gerekirse kapağın altına temiz bir buzdolabı saklama poşeti yerleştirilerek sızdırmazlık sağlanır.          

2 ay süreyle her gün günde bir defa, sert bir zemin üzerinde yan yatırılarak, içindeki malzeme iyice karışacak şekilde ileri, geri yuvarlanır.   

2 aydan sonra üçüncü ayın sonuna kadar haftada 1 defa yuvarlamaya devam edilir 

3 ayın sonunda fermentasyon işlemi tamamlanarak zeytinin acılığı azalır ve tatlanır.  

Afiyet olsun. 

13.Kasım.2015

 

Yasal Uyarı: Bu metin özgün bir yazı olup telif hakkı yazara aittir. Kopyalanarak başka mecralarda kullanılması durumunda hukuki yollara başvurulacaktır. Kopyalanmadan sayfamıza link verilebilir.

Kaynakça ve Referansları Göster
Diğer Okuyucu Yorumları
Test

Form Gönderimi

Tamam

  • Banu
    21.10.2020 09:55:22
    Merhaba İlk kez zeytin kuracağım. Bazı sorularım var, yanıtlarsanız sevinirim. Cam kavanozda 2 ay hava almadan durdugunda, olusan basınçla kavanoz patlamaz mi? Arada kapağını açıp havasını almalı mıyım? Asla hava almamalı diye belirtmissiniz, alırsa içindeki bozulur mu?
    Cevap:
    Arada kapağı açıp kapatabilirsiniz..
Bizi takip edin
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için , e-posta adresinizi
yazarak web sitemize ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
İLETİŞİM
  • Tunus Caddesi Tokgözoğlu Apt. 63/2 Kavaklıdere / ANKARA
  • +90 (312) 426 11 81
    +90 530 305 14 22
  • balimklinik@yahoo.com
Web sitemizdeki yazılar bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Tedavi yerine geçmez. İnternetteki bilgilere dayanılarak yapılan bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen tedavinizin yönetilmesi için bir hekime başvurunuz.
Web Tasarım Teknobay.

KVKK'na uygun olarak kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi ziyaret etmekle çerez ve gizlilik politikamızı kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi edinmek için Gizlilik ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

KABUL ET DAHA FAZLA BİLGİ